Caii si poneii sunt animale obisnuite sa traiasca in grupuri, simtindu-se in siguranta in compania altor cai si in locuri familiare lor. Ei sunt timizi din fire si reactia lor naturala in fata pericolului este de a fugi.
Caii au simtul auzului foarte ascutit si mirosul deasemenea bine dezvoltat, ceea ce le permite sa sesizeze pericolele de la distanta.
Calul este un animal foarte sensibil, capabil sa simta starea celui de linga el, mai ales ezitarea, frica, siguranta de sine si minia.
Calul poate indica propriile sale sentimente prin mai multe cai si urechile reprezinta un bun indiciu aupra a ceea ce trece prin mintea unui cal.
Urechile lasate pe spate: calul este trist, suparat sau nervos.
Urechile ciulite, indreptate inainte: calul este incintat si interesat.
Urechile putin aplecate spre exterior: calul este relaxat, plictisit sau nu se simte bine (este bolnav).
Fluturarea din urechi: calul asculta si este atent.
Calul Andaluz A fost dezvoltat in sudul Spaniei, fiind folosit de catre armata si la coride. A contribuit si la crearea de noi rase.
Culoare: obisnuit sur, dar se poate intlni si murg sau alte culori.
Caracteristicile rasei: cap lung cu frunte larga si profilul convex, git lung si arcuit, picioare fine.
Temperament: inteligent, docil si calm. Utilizare: la calarie, dresaj de inalta scoala, coride.
Unii experti au raspandit ideea ca primii cai au fost domestici acum 10000 de ani. In toata aceasta perioada aceste animale darze si energice au fost folosite pentru transport de persoane si marfa si cateodata pentru hrana.
Odata domesticiti caii au fost imperecheati spre se obtine cai cu anumite caracteristici si abilitati. In functie de rasa, comportamentul si caractersticile cailor variaza de la un cal potolit,calm, abatut pana la unul istet, ager si hotarat. Caii sunt animale inteligente care pot fi dresati sa fie supusi si sa indeplineasca anumite comenzi daca sunt antrenati in sensul acesta. Cei care au ceva experienta in echitatie sau in cresterea cailor pot confirma ca acestia pot fi destul de incapatanati.Caii necesita o atentie si grija deosebita, ei trebuie invatati sa aiba incredere in cel ce-l ingrijeste. Caii care sunt neglijati sau nu sunt bine ingrijiti pot deveni salbatici si neascultatori , fiind chiar periculosi pentru cei din jurul lor.
Informatii generale despre ingrijirea cailor:
– caii au nevoie in primul rand de atentie si ingrijire deosebita. Inainte de a cumpara un cal informeaza-te despre datoriile pe care o sa le ai fata de el
– caii au nevoie de hrana si apa la discretie
– copitele cailor au nevoie de atentie speciala cam la fiecare 6-8 saptamani
– calul trebuie dus anual la veterinar pentru control
– caii au nevoie de exercitiu regular
– caii au nevoie de protectie impotriva capricilor naturii. Trebuie sa-i asigurati un adapost impotriva ploii, frigului, vantului si eventual caldurii
– caii trebuie deparazitati cam o data la 6-8 saptamani – consultati medicul veterinar pentru alegerea solutie cele mai bune