Constructii inedite: casa „eco” low-cost, din containere de metal

Construc?ii inedite: casa "eco" low-cost, din containere de metal

Utilizarea unor module prefabricate nu este catusi de putin sinonima cu o limitare pe plan arhitectural. Cand vine vorba de constructia unei locuinte, s-ar parea ca „cerul este limita” pentru imaginatia arhitectilor. In incercarea de a realiza proiecte cu un impact redus asupra mediului, dar si asupra… bugetului, acestia vin cu solutii care de care mai neobisnuite.

Prezentata pe Freshome.com si situata in Wuxi, China, casa din imagini a fost conceputa de biroul de arhitectura danez Arcgency. In proiectarea sa, autorii au pus un accent deosebit pe economisirea resurselor – asta atat pe termen scurt, in procesul propriu-zis de constructie, cat si pe termen lung, in exploatarea de catre beneficiar.

Constructii inedite: casa "eco" low-cost, din containere de metal
Constructii inedite: casa „eco” low-cost, din containere de metal

In cel dintai caz, arhitectii recurg la utilizarea unor materiale mai putin conventionale: „structura” casei este constituita din containere din metal (folosite de regula pentru transportul marfurilor).

Prin faptul ca valorifica niste resurse deja existente, aceasta masura contribuie si la realizarea unor economii majore comparativ cu alte constructii sustenabile, precizeaza autorii proiectului. Exteriorul este „imbracat” intr-o fatada din lemn de bambus, care, dincolo de aspectul estetic deosebit, are si un impact redus asupra mediului.

Pe langa faptul ca foloseste materiale reciclate/reciclabile, casa realizata de cei de la Arcgency se incadreaza in categoria constructiilor „verzi”, ea fiind proiectata special pentru a produce mai multa energie decat consuma. Astfel, acoperisul acesteia este acoperit de captatoare solare fotovoltaice, ce transforma energia soarelui in curent electric. Locuinta dispune de asemenea si de un sistem de colectare a apei de ploaie.

Unul dintre principiile ce stau la baza acestui proiect este cel al flexibilitatii, spatiul locativ, in suprafata de 180 de metri patrati, putand fi configurat si compartimentat in mod diferit, in functie de nevoile specifice ale beneficiarului. In exemplul de fata, „inima” casei este formata din living, bucatarie si zona de pentru luat masa. Partial, aceasta zona „de socializare” ocupa doua etaje ca inaltime, ceea ce permite o iluminare optima a interiorului. Casa cuprinde si patru dormitoare, fiecare avand dimensiunea de 15 metri patrati (jumatate dintr-un container); peretele despartitor dintre doua camere poate fi indepartat, creand astfel un spatiu mai amplu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *