Consumatorii casnici, sprijiniti sa-si produca singuri energia

Persoanele care au instalatii de pana la un megawatt vor putea livra electricitatea “verde” nefolosita in retea si sa primeasca gratuit atunci cand au nevoie.consumatorii casnici

Cine nu si-ar dori sa isi produca singur necesarul de energie electrica sau termica ori macar cea mai mare parte din ea? Asta ar insemna independenta fata de actualii furnizori, fata de preturile in crestere. Pe de alta parte, nicio masura guvernamentala nu incurajeaza acum consumatorii casnici sa-si produca singuri energia.

Surplusul, inapoiat cand este consumul mare

Un proiect al autoritatilor poate veni in sprijinul persoanelor fizice care isi vor monta instalatii de producere a electricitatii din surse regenerabile, pentru asigurarea consumului propriu. Este vorba de acei consumatori care detin instalatii de producere de pana la 1 MW si folosesc peste 51% din electricitatea produsa in scopuri proprii.

Astfel, Ministerul Economiei intentioneaza sa trimita la parlament, unde se afla acum in lucru un proiect de act normativ de modificare a Legii nr. 220/2008 pentru promovarea energiei “verzi”, un amendament prin care furnizorii de energie vor fi obligati sa asigure serviciul de “regularizare a consumului de energie din surse regenerabile”.

Altfel spus, furnizorii de electricitate vor fi obligati sa preia, fara plata si indiferent de intervalul orar, surplusul de energie generata de acesti auto producatori si sa le inapoieze cantitatea cand consumul va depasi productia, ne-a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului.

“Daca discutam de energie fotovoltaica, de exemplu, furnizorii vor fi obligati sa-i preia persoanei productia din cursul zilei si sa i-o returneze seara, cand e varful de consum”, a explicat Sandulescu.

Costuri mai mici

In acest fel, pentru persoanele fizice ar fi mai ieftin decat daca ar trebui sa stocheze energia produsa in baterii. “Si prin astfel de mijloace putem sa incurajam utilizarea resurselor regenerabile”, a completat oficialul.

“Cred ca acest amendament va trece in dezbaterile din parlament”, spune Dana Duica, director executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana. Potrivit acesteia, este “absolut logic si firesc” sa fie introdusa aceasta prevedere, pentru ca si in Europa micii producatori sunt sustinuti in acest fel. In cursul unui an fiscal, cantitatea de energie electrica preluata de furnizor trebuie sa fie returnata integral autoproducatorului, a mai aratat Dana Duica.

Un proiect similar de sprijinire a micilor producatori de energie verde a mai fost promovat de Ministerul Economiei, in 2008, printr-un proiect de hotarare de guvern, care nu a mai fost aprobat pentru ca a aparut Legea 220, care nu a mai inclus insa si aceasta prevedere. Acum legea se afla in lucru pentru modificari la parlament.

“Furnizorii vor fi obligati sa preia energia produsa ziua si sa o returneze seara, cand e consum.”, ALEXANDRU SANDULESCU, director in cadrul Ministerului Economiei

IN LUCRU

AFM pregateste “Casa Verde” – 2010

Persoanele fizice vor putea apela in acest an si la programul “Casa Verde”, prin care costurile de instalare a unor sisteme de producere a energiei din surse regenerabile vor fi mai mici.

Ghidul pe baza caruia ar putea demara programul, care a fost sistat anul trecut pentru persoanele fizice, nu a fost inca finalizat de specialistii din Ministerul Mediului si Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). “Nu este gata. Eu mi-am propus ca in doua-trei saptamani sa terminam ghidul”, a declarat presedintele AFM, Gheorghe Popescu.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, in martie, ca anul acesta ar putea beneficia de acest program si persoanele fizice si cele juridice. “Statul ar putea finanta 70-80% din suma necesara montarii unui sistem de panouri solare pe o casa sau alt sistem de producere a energiei alternative”, a explicat Borbely.

Anul trecut, AFM a finantat doar proiecte ale institutiilor publice, cu 86,2 milioane de lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente