Consumul de fructe si legume proaspete, cea mai buna hidratare a organismului

Consumul de fructe si legume proaspete, cea mai buna hidratare a organismului

Plata sau minerala carbogazoasa, cu gheata sau cu lamaie, apa este alimentul vietii. S-a demonstrat stiintific ca apa inseamna cu adevarat viata. Fara mancare omul poate rezista 30-40 de zile, dar fara apa nu supravietuieste mai mult de 3-4 zile.

Saruri minerale

Clasificarea apei se face in functie de cantitatile de saruri minerale continute. In acest context, se poate vorbi despre apele oligominerale (cele care contin pana la 0,5 g saruri dizolvate la litru), apele minerale (intre 0,5 si 1,5 g saruri/l) si apele medicinale (peste 1,5 g saruri/l). In zilele cu temperaturi extreme, pentru mentinerea echilibrului hidric al organismului, avem nevoie de aproximativ 2,5 l de apa/zi. Este bine ca aceasta apa sa fie minerala. „Organismul nostru isi regleaza temperatura prin transpiratie. Transpiratia excesiva elimina sarurile minerale din organism si poate provoca deshidratarea. Primul simptom este setea puternica. Deshidratarea se manifesta insa si prin greturi, varsaturi, dureri de cap, crampe musculare. Consumul insuficient de apa poate avea consecinte mult mai grave: de la inrautatirea rapida a starii generale (ameteli, lesin) si pana la scaderea tensiunii arteriale si tulburari neurologice”, ne-a spus dna dr. Diana Cimpoesu, seful Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului „Sf.Spiridon” din Iasi.

Apa minerala poate preveni multe neplaceri pentru sanatate, prin aportul de saruri (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), dar cu o singura conditie: sa bem aceasta apa chiar si atunci cand nu ne este sete. Specialistii spun ca potolirea setei nu inseamna neaparat ca ne-am hidratat complet.

Echilibrul aport-pierderi

Echilibrul intre aportul si pierderile de apa trebuie sa fie mentinut incontinuu. La un aport de 2,5 l de apa trebuie sa eliminam tot 2,5 l. Insa chiar si atunci cand aportul de apa a fost intrerupt, organismul uman pierde aproximativ 1,8 l de lichide. Astfel se explica de ce nu putem trai prea multa vreme fara apa. „Atunci cand pierdem 1 la suta din lichidele din organism se observa o crestere a temperaturii corpului si ne concentram mai greu. La pierderea a 2 la suta din apa, organismul ne da senzatia de sete. La 5 la suta deficit de apa intram in stare febrila, la 10 la suta deficit ni se blocheaza rinichii, ni se umfla limba, avem spasme, iar mersul pe jos devine imposibil. Un deficit mai mare de 20 la suta apa provoaca decesul”, avertizeaza dna dr. Cimpoesu.

De multe ori, senzatia de sete este confundata cu cea de foame. Daca atunci cand ne este sete mancam in loc sa ne hidratam, este posibil sa ne deshidratam si mai tare, afirma specialistii. Lipsa apei ar putea duce la constipatie, la cresterea riscului de infectii urinare sau de „pietre” la rinichi.

Nevoia de hidratare a organismului depinde de activitatea desfasurata, de mediul ambiant, dar si de varsta sau de terenul patologic. Astfel, persoanele care lucreaza intr-un mediu calduros pierd mai multa apa decat in mod normal, de aceea si aportul trebuie sa fie mai mare. Pe de alta parte, exista boli, cum este diabetul, in care pierderile de lichide sunt foarte mari – in jur de 8 l/zi. Copiii sunt foarte sensibili la deshidratare si este bine sa bea lichide mai multe in perioadele caniculare. Pe masura ce inainteaza in varsta, organismul se deshidrateaza, reactiile metabolice se desfasoara mai greu, detoxifierea organismului este mai dificila. Din acest motiv, apa este un prieten de nadejde al varstei a treia. „In mod normal, o persoana elimina zilnic aproximativ 1,5 l de apa pe cale renala, 750 ml prin transpiratie si 400 ml prin respiratie. Pentru a suplini aceste pierderi trebuie sa bem apa. Echilibrul intre aport si eliminare este obligatoriu, pentru ca orice retentie de apa in organism poate insemna existenta unei afectiuni renale, cardiace, hepatice sau de alta natura”, ne-a mai spus dna dr. Cimpoesu.

De calitatea apei pe care o bem depinde in mod direct sanatatea noastra. Pentru a fi in siguranta, sistemul de verificare a incarcaturii bacteriene a apei de baut trebuie respectat cu rigoare, altfel riscam aparitia unor tulburari digestive si nu numai atat. Apa contaminata cu diferite substante poluante afecteaza ficatul, sistemul nervos si glandele endocrine.

Cateva sfaturi

Nu este bine sa bem apa in timpul mesei si nici imediat dupa masa. De asemenea, apa trebuie bauta lent, in cantitati mici si de cat mai multe ori pe zi. Consumarea unei cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt provoaca diluarea brusca a sucurilor gastrice si dezechilibre in functionarea normala a organismului. Prea multa apa poate determina asa numita „intoxicare cu apa”. Simptomele sunt similare cu cele ale deshidratarii: apatie, confuzie mentala, stari de ameteala, oboseala. „Nu este bine sa bem apa foarte rece, cu multa gheata. Nu trebuie sa consumam alimente cu temperaturi mai mici de 10EC si mai mari de 30EC. Intr-o zi caniculara, un pahar cu apa la 10EC este perceput ca foarte rece. Daca bem brusc o cantitate mare de apa foarte rece, suntem in pericol de soc termic. Indeosebi, persoanele cu afectiuni cardiovasculare trebuie sa aiba mare grija la consumul de apa foarte rece”, recomanda dna dr. Cimpoesu.

Poate fi inlocuita apa? Suntem siguri ca nu ne deshidratam daca bem sucuri de legume si fructe, ceaiuri sau compoturi in loc de apa? Sucurile din fructe si legume proaspete diluate cu apa minerala sunt ideale pentru zilele caniculare, pentru ca ele hidrateaza dar si suplinesc, in acelasi timp, pierderile de saruri minerale si vitamine din organism. Daca sunt baute fara a fi diluate, sucurile din fructe si legume proaspete pot produce variatii ale glicemiei, ceea ce nu este de dorit.

„Apa vie” din fructe si legume

O sursa buna de apa – asa-numita „apa vie”- sunt legumele si fructele crude. Acestea contin peste 80 la suta apa. Daca respectam regula celor cinci legume sau fructe consumate zilnic, aducem organismului nostru un aport de aproape 1 l de apa de cea mai buna calitate. Iata cateva exemple: rosiile contin pana la 94 la suta apa, castravetii – 95-96 la suta, merele si perele – 85-86 la suta, pepenele verde – 91 la suta, caisele si piersicile – 86-87 la suta. Este bine de stiut ca apa din fructe si legume se asimileaza cel mai bine si este apa cea mai sanatoasa.

Potolirea setei consumand fructe si legume este mult mai benefica si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si legumelor, apa este asimilata lent de organism. Una dintre cele mai bune surse de apa este pepenele verde, acesta avand si proprietati diuretice puternice, fiind recomandat suferinzilor de litiaza sau calculoza renala, dar si in curele de eliminare a toxinelor.

Stiati ca

-Apa contribuie la eliminarea toxinelor si arderea grasimilor.

– Consumul de apa este determinant in pastrarea volemiei (a volumului de sange). Hidratarea corespunzatoare creste capacitatea de concentrare si randamentul, in special, in timpul activitatilor fizice.

-Apa distilata nu contine nici un fel de saruri, aceasta nefiind recomandata pentru consum.

-Consumul de apa diminueaza riscul aparitiei bolilor de stomac si reduce iritarea cauzata de ingerarea medicamentelor. De asemenea, elimina excesul de sodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *