In perioada 01.06.2012-30.07.2012, potrivit rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, la nivel national s-au inregistrat un numar de 125 de incendii, pe o suprafata totala de 1.574 ha.
In functie de zona in care s-au produs, au fost identificate mai multe tipuri de incendii, dupa cum urmeaza:
• Incendii de vegetatie uscata: 44 cazuri constatate in judetele Salaj, Maramures, Galati, Constanta, Iasi, Vaslui, Covasna, Harghita, Hunedoara, Valcea, Buzau, pe o suprafata totala de cca. 243 ha.
• Incendii de vegetatie forestiera: 28 de cazuri constatate in judetele Arges, Prahova, Salaj, Maramures, Bacau, Iasi, Neamt, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Hunedoara, Olt, produse pe o suprafata totala de 502 ha.
• Incendii de miristi: 27 de cazuri, inregistrate in judetele Calarasi, Teleorman, Salaj, Constanta, Neamt, Dolj, Olt si in Bucuresti, pe o suprafata totala de aprox. 409 ha.
• Incendii de pasune: 7 cazuri, inregistrate in judetele Constanta, Covasna, Harghita, Mures, pe o suprafata totala de 90 de ha.
• Incendii de vegetatie ierboasa in zona golului alpin: 3 cazuri constatate in judetele Arges si Hunedoara, pe o suprafata totala de 316 ha.
• Incendii la depozite de deseuri: 8 cazuri inregistrate pe platformele depozitelor de deseuri din: Alexandria (200 mp), Botosani (500 mp), Gheorghieni (500 mp), Lugoj (20.000 mp), Reghin (focare punctiforme pe o suprafata de aprox. 10.000 mp), respectiv platforma depozitului de substante periculoase din Bucuresti (150 mp).
• Incendii de alta natura (livada dezafectata, teren viran, halda de steril ecologizata, plantatie de salcam de pe o fosta groapa de deseuri): 8 cazuri constatate in judetele Bistrita, Hunedoara, Neamt, Dolj, pe o suprafata totala de aprox. 9,55 ha.
Ca urmare a controalelor efectuate la fata locului de catre reprezentantii comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, dintre care un avertisment si 2 amenzi, in valoare totala de 65.000 lei. Ca masura preventiva, s-a dispus supravegherea zonelor/terenurilor in scopul evitarii producerii incendiilor de miriste, vegetatie uscata, stufaris etc.
In urma analizarii situatiilor incendiilor enumerate mai sus, s-au stabilit urmatoarele cauze care au stat la baza producerii acestor incendii:
o jar/scanteie/focuri in aer liber/chibrituri aprinse/efect termic al unui obiect incandescent/culegatorii de fructe de padure (Teleorman, Neamt, Maramures, Constanta, Brasov, Covasna, Hunedoara, Maramures),
o aprindere intentionata/foc nesupravegheat/igienizare teren (Arges, Vaslui, Alba, Dolj),
o autoaprindere (Teleorman, Bucuresti, Botosani, Iasi, Harghita),
o descarcari electrice (Prahova, Mures),
o joaca copiilor (Calarasi, Dolj),
o cauze neidentificate (Calarasi, Prahova, Bucuresti, Maramures, Bistrita, Bihor, Galati, Constanta, Bacau, Harghita, Mures, Hunedoara)
In scopul evitarii producerii altor incendii, Garda Nationala de Mediu a luat masuri de prevenire si reducere a riscurilor de incendiu, prin informarea tuturor administratiilor publice locale, ocoalelor silvice, precum si a societatilor comerciale cu profil agricol asupra obligativitatii informarii cetatenilor si a organizarii de patrule in zonele cu risc de incendiu.