Controale la gropile de gunoi administrate de primarii

Comisarii Garzii de Mediu Gorj vor verifica toate primariile din judet pentru a stabili daca acestea mai folosesc vechile depozite de deseuri si daca edilii au incheiat contracte cu rampele de gunoi si cu societatile autorizate in gestionarea deseurilor menajere.depozit deseuri

Primariile din Gorj care nu au incheiat contracte cu societati de gestionare a deseurilor sau cu rampele de gunoi din judet risca amenzi de pana la 100.000 de lei. Comisarii Garzii de Mediu Gorj vor lua la puricat din aceasta saptamana toate primariile din judet pentru a verifica daca sunt respectate conditiile impuse de Uniunea Europeana, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor menajere. „Vom efectua controale peste tot, pentru ca vechile gropi de gunoi nu mai sunt functionale si primariile trebuie sa aiba contracte de gestionare cu societati de profil sau servicii proprii de gestionare a deseurilor. Amenzile sunt intre 50.000 si 100.000 de lei. Acolo unde vom constata rea-vointa, cu siguranta, vom aplica si amenzi. Pe primari nu ii ajuta in nici un fel daca mai folosesc vechile gropi de gunoi, pentru ca Romania in curand va risca sa plateasca bani grei catre Uniunea Europeana, daca aceste gropi nu raman inchise, deci daca nu sunt respectate angajamentele luate”, a declarat Gheorghe Sanda, directorul coordonator al Garzii de Mediu Gorj.

Doua rampe de gunoi, nefinalizate

Potrivit angajamentelor asumate de Romania, la nivelul comunelor si oraselor nu mai pot functiona nici un fel de depozite de gunoi. Potrivit datelor prezentate de Agentia Teritoriala de Mediu Gorj, din 16 iulie, toate gropile de gunoi din judet au fost inchise. „Termenul-limita pentru inchiderea depozitelor de deseuri neconforme a expirat. Potrivit cerintelor europene, incepand cu 16 iulie se va sista depozitarea deseurilor menajere in depozitele neconforme din localitatile: Novaci, Targu Carbunesti, Ticleni, Turceni, Motru, Bumbesti-Jiu, Baia de Fier, Polovragi si Matasari. Dupa aceasta data, deseurile menajere provenite de la populatie vor ajunge direct sau prin intermediul statiilor de transfer din Novaci, Targu Carbunesti, Motru, Rovinari, Turceni in depozitul conform, ecologic de la Targu Jiu. De colectarea si selectarea deseurilor se ocupa autoritatile locale sau firmele specializate care au concesionat serviciile de salubritate de la primarii”, a declarat Cristina Merfu, purtatoarea de cuvant a Agentiei de Mediu Gorj. Cu toate acestea, lucrarile la rampele ecologice de preluare a deseurilor din localitatile Motru si Targu Carbunesti nu sunt inca finalizate, dupa cum a mentionat Gheorghe Sanda.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *