Control al Garzii de Mediu privind amenajarea Transalpina. Vezi neregulile constatate

Gorj: Ac?iune de ecologizare pe Transalpina
Control al Garzii de Mediu privind amenajarea Transalpina. Vezi neregulile constatate

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au realizat, in luna septembrie, un control pe DN 67C – Transalpina, soseaua construita la cea mai mare altitudine din Romania, care traverseaza Muntii Parang de la nord la sud, in urma caruia au constatat mai multe neregili si au aplicat o amenda de 100.000 lei.

„In perioada 17-22 septembrie, la solicitarea Comisarului General, Ovidiu Daescu, o echipa de comisari ai Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul judetean Gorj – a efectuat un control pe DN 67C – Transalpina – intre localitatile Novaci (jud. Gorj) si Sebes (jud. Alba), in vederea verificarii activitatii de amenajare a drumului national DN 67 C pe sectorul mentionat”, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Mediului.

In urma acestui control, s-au constatat urmatoarele:

– Investitia, apartinand Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a fost inceputa fara ca proiectul sa fie avizat de catre autoritatea centrala de protectie a mediului. Lipsa acordului de mediu nu a permis efectuarea unui studiu de evaluare menit sa stabileasca masuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traverseaza acest drum national. Ca urmare, Administratia sitului NATURA 2000 – Parang ROSCI 0188, prin acordurile emise, nu a stabilit conditiile care se impuneau pentru conservarea biodiversitatii.

– Autorizatiile de construire care stau la baza modernizarii DN 67C au fost emise fara obtinerea acordului de mediu, contrar prevederilor legale.

– Lucrarile au fost efectuate de societatea ROMSTRADE SRL, societate care nu a gestionat corespunzator deseurile de constructie, pe perioada derularii lucrarilor.
– De-a lungul drumului DN 67C exista mai multe depozite de materiale neutilizate, iar pe traseul Ranca-Novaci au fost identificate zone de taluz din care a fost dislocat material folosit in constructii.

– In zona Oasa, au fost exploatate materiale locale care au fost folosite pentru terasamentul drumului, incalcand Legea minelor nr. 85/2003 cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, conditiile prevazute in autorizatiile de mediu si de gospodarire a apelor pentru activitatea de fabricare a betonului, respectiv pentru extragere a pietrisului si nisipului, spalarea, sortarea si concasarea agregatelor minerale din raul Lotru nu au fost integral respectate de ROMSTRADE S.R.L, in timpul executiei lucrarilor.

Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei, conform art. 94, alin. 1, lit. b din OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 265/2006.

In perioada urmatoare, GNM – CJ Gorj va notifica APM Valcea in vederea declansarii procedurii de suspendare a autorizatiei de mediu, in baza art. 17, alin. 3 din OUG 195/2005.

In ceea ce priveste masurile care au fost dispuse, acestea se refera la:

-Gestionarea tuturor deseurilor generate, potrivit legislatiei in vigoare, termenul pentru realizarea acestei masuri fiind 10.10.2012
-Curatarea taluzurilor adiacente lucrarilor de consolidare a drumului, unde exista deseuri lemnoase, arbori dezradacinati, deseuri de constructie, cu termen pana la data de 01.12.2012.
-Aducerea la forma initiala a suprafetelor de teren din care s-a dizlocat material, cu termen pana la data de 01.12.2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *