Copacii de hartie se transforma in copaci adevarati, in Bucuresti

  0
  425

  Campania de plantare a peste 1.000 de copacei achizitionati in cadrul proiectului „Copacul de hartie” a inceput ieri. Primul spatiu verde reamenjat este situat in zona Clabucet din Bucuresti. Astazi plantarile continua in zona Iuliu Tetrat, iar sambata, voluntarii vor planta stejari rosii in zona Regina Maria.

  „Copacul de hartie” este un proiect inovativ, initiat de asociatia non-profit mediaORG ce are ca scop protectia mediului urban. Proiectul se bazeaza pe un concept simplu. Initial, voluntarii care lucreaza in cadrul proiectului au adunat hartia de la diverse companii si persoane fizice, au vandut-o apoi unor centre de colectare, iar din banii astfel obtinuti au cumparat puieti pe care, cu ajutorul voluntarilor, ii vor planta in diferite spatii verzi din Bucuresti.

  „Am inceput sa plantam copacei in Capitala, dar anul viitor „Copacul de hartie” va ajunge si la Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi. In momentul in care a inceput totul, nu ne gandeam, ca proiectul va lua o asemenea amploare”, a marturisit Claudia Catana, coordonatoarea proiectului „Copacul de hartie”.

  Voluntarii au plantat stejari rosii

  Proiectul „Copacul de hartie” a fost lansat in luna aprilie a acestui an, la initiativa unei echipe formate doar din cinci voluntari. De atunci, in proiect s-au inscris 300 de companii si 65 de persoane fizice care au donat, in perioada aprilie-septembrie, 97.115 kg de hartie si 12.199 kg de carton. Toate aceste deseuri vor fi „trasformate” acum in 1.120 de copaci.

  Reprezentanti ai Administratiei Domeniului Public (ADP) Sectorul 1 Bucuresti, impreuna cu angajati ale diverselor companii si cu primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, au plantat ieri 60 de stejari rosii.

  Astazi, la Iuliu Tetrat, voluntarii planteaza, de asemenea, stejari rosii, dar si arbusti. „Este prima colaborare cu fetele de la „Copacul de hartie”. Initiativa lor este laudabila, cu atat mai mult cu cat au pornit totul fara niciun ban”, a precizat Lucian Bechir, seful sectiei Spatii Verzi din cadrul ADP Sector 1.

  Campania va continua

  Bugetul estimat pe doi ani al proiectului este de 135.000 de euro. „Copacul de hartie” a fost demarat, in aprilie anul acesta, fara un buget alocat. Pana acum au fost atrase 30 la suta din sumele necesare pentru implementarea proiectului din sponsorizari, donatii si cota parte din vanzarea hartiei.

  Banii sunt directionati catre dezvoltarea sistemului de preluare a hartiei si acoperirea cheltuielilor cu transportul. Claudia Catana a spus ca, din cauza unor chestiuni de logistica, au existat si unele momente in care nu au putut raspunde prompt solicitarilor in ceea ce priveste colectarea hartiei. Situatia este explicabila avand in vedere ca voluntarii de la „Copacul de hartie” nu au avut la dispozitie decat o masina impumutata. Coordonatoarea proiectului a adaugat insa ca plantarea copaceilor ii confera satisfactie deplina.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.