Patru voluntari s-au spetit, zi – lumina, sa curete de hartie sute de sedii de firme. In jumatate de an, proiectul „Copacul de hartie” al mediaORG s-a lasat cu aproape 100 de tone de hartie colectate si peste 12 tone de carton.
Adica peste 15 tiruri. Cu banii acestia, voluntarii si-au propus sa cumpere pui de copaci, pe care sa-i planteze in Bucuresti. In medie, un copac a costat 15 lei. Ca sa faca rost de spatiu, au facut poteci pe la mai toate primariile de sector.
Fiecare raspundea ca nu sunt spatii pentru noi parculete, fiindca in Bucuresti se construieste mult. Singura, primaria sectorului 1 le-a oferit niste spatii pentru sadit, multe dintre ele intre blocuri. Ieri, voluntarii au inceput sa planteze o parte din cei 1.120 de copaci (tei, castani, platani) in zona Clabucet, urmand sa continue si in celelalte zile, in alte zone.
„Grav nu e ca se taie copaci, ci ca nu se replanteaza”
„Mi- venit ideea acum patru ani. M-am intrebat: ce-ar fi, daca cu banii din hartie s-ar pune copaci? Cred ca e foarte scump, de aia nu face nimeni, mi-am raspuns singura. Sigur, nu a fost asa de scump. Este un lucru pe care il poate face aproape oricine. Vedeti, grav nu e neaparat ca se taie copaci, ci ca nu se replanteaza”, spune Claudia Catana. Nici nu a indraznit sa viseze ca proiectul va avea un asemenea succes. S-au inscris multinationale, o ambasada, CNSAS, banci, cu totul 330 de companii. Voluntarii alergau cu o duba veche de 17 ani chiar si pentru trei kilograme de hartie. „Noi, romanii, tratam hartia ca pe un gunoi. Este fals. Nu ti se pare ca arunci multa hartie, dar cand o pui deoparte, te sochezi.
Omenii isi amintesc ca trebuie sa ingrijeasca natura numai atunci cand nu le este bine. De pilda, am observat ca in zilele cu 40 de grade din vara trecuta, numarul vizitatorilor pe site-ul nostru a fost dublu. Iar cuvintele – cheie erau: defrisari, reciclari, „Un adevar incomod”. Proiectul luase atat de mare amploare, incat primeam 50 de telefoane si 100 de mailuri pe zi”, povesteste Claudia Catana. „Copacul de hartie” s-a nascut pentru a semnala tuturor, primari si oameni simpli, ca fiecare dintre noi are datoria de a planta un copac.
Sursa: Gandul