Copenhaga pe bicicleta – drum cu prioritate

Pentru un bucurestean obisnuit sa se fereasca de bolizii nervosi inclusiv pe trotuar, spectacolul fascinant al strazilor daneze intesate de biciclete ramane pe retina ca un film SF al unei lumi perfecte.Copenhaga pe biciclete

Cine-a zis ca Amsterdamul este capitala bicicletelor inseamna ca n-a ajuns niciodata la Copenhaga. Capitala daneza pare sa fi fost gandita de cel mai inrait biciclist din lume, care a decretat ca cetatenii care se deplaseaza pe doua roti trebuie respectati mai ceva ca vacile sfinte din India.

Dar pentru ca uneori impresiile pot fi inselatoare, cel mai bine ar fi sa aflati cateva cifre oficiale, care ar face sa crape de ciuda orice biciclist al planetei.

350 de kilometri de piste deja construite! Ca sa va faceti o idee, aceeasi distant desparte Bucurestiul de Piatra Neamt. Si asta nu e tot! Sa nu uitam de cei 70 de kilometri de piste aflate in curs de amenajare, care cresc pe masura ce dai la pedala.

Dovada ca statisticile oficiale ale orasului consemneaza ceea ce pentru un roman e greu de conceput: 37% dintre locuitori se deplaseaza cu bicicleta la locul de munca sau la scoala. Iar asta se simte din plin, pentru ca in Copenhaga vezi mai multe ambuteiaje de biciclete decat coloane de masini la semafor. Raportul se pastreaza si in fata blocurilor, unde rastelurile de biciclete sunt mai pline decat parcarile de masini.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *