Slvarea copoiului ardelenesc de la disparitie

Slvarea copoiului ardelenesc de la disparitie
Slvarea copoiului ardelenesc de la disparitie

Alearga peste 100 kilometri pe zi, are corpul robust si este considerat printre cei mai buni caini de vanatoare. Este copoiul ardelenesc, originar din Transilvania.

Paternitatea copoiului ardelenesc a fost de multe ori disputata intre chinologii romani si cei din Ungaria. In judetul Alba, mai multi iubitori ai acestei rase spera sa o saveze de la disparitie. Un exemplar campion poate valora si 4.000 de euro.

Dan este vanator de peste 20 de ani. Pentru ca avea nevoie de caini pe domeniul sau s-a gandit, la sfatul unui prieten, sa isi ia cativa copoi ardelenesti. Astfel, a aflat ca majoritatea exemplarelor provin din judetul Alba.

„Face parte din rasa copoilor europeni si de-a lungul timpului au fost selectati pentru anumite calitati. Se intoarce intotdeauna la locul de unde a plecat”, explica Dan Teodoru, presedintele Asociatiei Copard Alba.

Se pare ca stramosii copoilor au fost adusi de triburile migratoare de nomazi huni care s-au stabilit in Campia Panonica, dar de sute de ani au pazit si satele din Transilvania. Cainii sunt robusti, agili si au un miros extrem de dezvoltat.

Iubitorii acestei rase propun ca dupa modelul garzii irlandeze a Reginei Regatului Unit, care are ca mascota un caine de vanatoare irlandez, garda cetatii din Alba Iulia sa aleaga drept emblema copoiul ardelenesc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente