Corneliu Vadim Tudor afirma ca se va adresa Parlamentului European in problema aurului de la Certej

Corneliu Vadim Tudor afirma ca se va adresa Parlamentului European in problema aurului de la Certej

Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a declarat duminica la Tebea ca se va adresa plenului Parlamentului European in problema acordului de mediu ce a fost obtinut de compania canadiana Eldorado Gold Corporation pentru exploatarea minereului aurifer de la Certej (Hunedoara), deputatul european apreciind ca s-a incalcat o rezolutie ce interzice utilizarea cianurilor in procesul de productie.

Corneliu Vadim Tudor i-a cerut primului-ministru Victor Ponta sa anuleze acordul de mediu ce a fost dat companiei canadiene, subliniind ca Romania nu poate incalca o rezolutie a Parlamentului European, ce a fost adoptata in mai 2010, cu referire la folosirea cianurilor.

“E vorba de un principiu. Cine isi permite sa incalce o asemenea norma rezolutiva a Parlamentului European? Atunci sa nu ne plingem ca suntem la coada vacii si suntem tratati ca oaia neagra a Europei! Eu voi vorbi acolo. De ce ne mai adunam noi, aici? Suntem un club de table, de sah, ce suntem, o galerie de fotbal? S-a interzis otravirea mediului”, a spus Vadim Tudor.

Compania canadiana Eldorado Gold Corporation a obtinut avizul de mediu pentru exploatarea aurifera din comuna hunedoreana Certeju de Sus, dar mai multe organizatii de mediu contesta acest fapt, sustinind ca tehnologia de prelucrare, in care se folosesc cianurile, este riscanta pentru mediul inconjurator.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat ca folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, ce reprezinta 10% din totalul minereului exploatat in cariera de la Certej. Directorul Deva Gold, Nicolae Stanca, a declarat ca tehnologia este performanta si ca prelucrarea cu cianuri se va face intr-un circuit inchis, fiind exclusa in cazul lucrului in flotatie. Potrivit acestuia, namolul rezultat in urma prelucrarii concentratului aurifer are o concentratie de cianura de trei ori mai mica decit prevad normele Uniunii Europene si cele ale companiei Apele Romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *