Cos european de legume

Timisorenii pot primi acasa legume ecologice, direct de la producator.

Timisorenii au posibilitatea sa-si faca piata direct din gradina agricultorilor din zona, platind mai putin, prin eliminarea intermediarilor. Este posibil datorita unui proiect-pilot finantat din fonduri europene. Proiectul denumit ASAT (Asociatia pentru Sustinerea unei Agriculturi Taranesti) urmareste infiintarea unui parteneriat producator-consumator, in premiera pentru Romania.

Conceptul a aparut in Franta in anul 2001, unde exista peste 600 de astfel de asociatii. Consumatorul devine partener al exploatatiei agricole, cumparand la inceputul sezonului o parte din recolta fermei si primind in schimb, saptamanal, un cos cu produse agricole proaspete. Producatorul primeste o parte din bani in avans la inceputul sezonului, ceea ce ii ofera o siguranta si o garantie care ii permit sa-si programeze mult mai bine culturile. La Timi- soara, ASAT a fost infiintata in cadrul proiectului „Timisoara – teritoriu responsabil”.

Joi seara, la Timisoara, consumatorii din oras au avut prima intalnire cu cel care le va furniza saptamanal cosul cu legume. S-au inteles asupra pretului, asupra conditiilor de livrare si toti asteapta data de 16 iunie, ziua primei livrari de legume in sistem ASAT. „Se formeaza un fel de familie, consumatorii dezvolta o relatie amicala cu produca torul, il viziteaza la ferma, se intalnesc saptamanal”, spune Mihaela Vetan, coordonatorul proiectului.

Acasa la agricultor

Primul producator din proiect este Ioan Jivu, din comuna Belint. Are deja pe lista de consumatori 20 de timisoreni. „Pana acum, duceam legumele la piata de angro, dar nu eram foarte sigur ca le si vand. Anul trecut, o doamna m-a intrebat daca nu vreau sa fac o vizita in Franta. Am vazut acolo cum functioneaza asociatiile astea si m-am gandit ca se poate face asa ceva si la noi”, ne-a spus Ioan Jivu.

„Fac agricultura de o viata, impreuna cu familia mea, dar nu putem trai numai din asta. Fiecare avem si un loc de munca si cand venim acasa ne ocupam de gradina. Acum avem avantajul ca stim ca vom vinde legumele. O sa aduc la Timisoara cosuri cu legume pentru 20 de oameni. Eu as putea duce zilnic si cate 100. Am 20 de hectare de pamant cultivat, am tractoare, utilaje, irigatii, tot ce trebuie. Produsele de la mine sunt naturale, au gust”, ne-a mai spus Ioan Jivu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *