Craiova infecteaza Jiul

Apele menajere din Craiova se varsa in forma bruta in Jiu, transformat intr-un soi de hazna a orasului. Autoritatile locale nu pot misca un deget pana la finalizarea contractului pentru construirea statiei de epurare de la Facai, al carui termen a fost prelungit cu trei ani.
compania de apa oltenia
In Craiova nu exista nici o statie de epurare functionala in sistemul de canalizare. Daca poluatorii industriali sunt obligati prin lege sa curete apele pe care le deverseaza in maruntaiele orasului, reziduurile menajere se varsa direct in raul Jiu, fara oprelisti. Ca si cand nu ar fi fost de ajuns, Primaria Craiova s-a incurcat sa realizeze printr-un program european o statie de epurare noua, de capacitate mare, pe amplasamentul vechilor instalatii de la Facai, construite acum aproape 20 de ani. Printr-un program ISPA, Bania beneficiaza de 75% din costul investitiei, din fonduri europene. Patru ani, din 2001 pana in 2005, a durat pregatirea si avizarea studiilor si proiectelor. Primul contract a fost semnat in 2005, cu Termomeccanica Ecologia, din Italia, pentru 23 de milioane de euro, insa primaria a asteptat inca trei ani o miscare pe santier. Contractul a fost reziliat, iar acum este in derulare al doilea contract, semnat in 2008 cu Sistem Yapi din Turcia si EMIT, tot din Italia, si cu alt termen de finalizare: august 2010.
Reprezentantul beneficiarului statiei de epurare, Compania de Apa „Oltenia” SA, spune ca turcii in echipa cu italienii ar fi recuperat mult din intarzierea pe care au lasat-o mostenire cei de la Termomeccanica. „Sigur ca din start noul contract a avut un handicap, insa noi consideram ca pana in august 2010 statia va fi gata. Pana la sfarsitul acestui an estimam ca vor fi recuperate intarzierile. De la semnarea noului contract se lucreaza altfel, constructorii se implica”, a spus Florin Diaconu, raspunzator din partea Companiei de Apa „Oltenia” SA.

Autoritatile, pasuite

Pana in vara anului viitor mai sunt pasuite Compania de Apa „Oltenia” SA si Primaria Craiova de catre comisarii de mediu, care pana atunci nu vor aplica amenzi pentru poluarea raului Jiu cu ape menajere din reteaua orasului. „Atata vreme cat este un contract in derulare pentru construirea unei statii de epurare, nu vom actiona asupra administratorului retelei de canalizare. Dupa expirarea acestui termen vom vedea in ce masura sunt protejate apele Jiului”, a spus comisarul-sef al Garzii de Mediu Dolj, Marin Costache.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *