Criza apei, mai rea decat a petrolului

Lumea se va confrunta cu o lipsa acuta de apa, care va distruge agricultura mondiala. Nevoia stringenta de apa vine pe fondul cresterii constante a consumului, mai mare chiar decat cresterea demografica.
criza apei
Un nou raport publicat de Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF) arata ca, in mai putin de 20 de ani, penuria de apa ar putea face ca India si Statele Unite sa isi piarda in intregime recoltele, in conditiile in care cererea de alimente va creste semnificativ.

“Lumea nu poate sa gestioneze pe viitor problema apei asa cum a facut-o pana in prezent”, avertizeaza autorii studiului.

Aproape 40 la suta din rezervele de apa ale Statelor Unite sunt utilizate pentru productie energetica. De fapt, doar 3 la suta din rezervele de apa sunt consumate de gospodarii, iar nevoile de apa pentru productia de energie ar trebui sa creasca in SUA cu 165% si cu 130% in Uniunea Europeana, arata raportul. In acest context, WEF isi exprima ingrijorarea cu privire la reducerea resurselor pentru agricultura ce va rezulta in urma acestui fapt.

Studiul mai subliniaza ca majoritatea ghetarilor din Himalaya si Tibet vor diparea pana in 2100, in ritmul actual al topirii lor. Ei vor furniza, totusi, apa pentru doua miliarde de persoane. Pe de alta parte, circa 70 de rauri importante din lume sunt, in prezent, secate de sistemele de irigatie.

Pentru WEF, apa va deveni in decurs de 20 de ani un subiect major de investitii, mai important decat petrolul.

Sursa: Adevarul

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,329FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente