Criza energetica starneste din ce in ce mai mult imaginatia oamenilor – Remi Radulescu sau ce inseamna dragostea pentru Soare

O resedinta particulara undeva in Zona Stadion din Timisoara. In curte, tot felul de instalatii pentru captarea caldurii solare. Si un om mereu trebaluind in jurul lor. Alaturi de casa, panouri solare. In curte, nu, nu este o antena parabolica pentru programe TV, ci pentru… incalzit apa. Si care, in curand, se va invarti dupa astrul zilei ca o floarea-soarelui. Zile si nopti de studii, ani si ani de cautari si sperante. Fiindca soarele trebuie pus la treaba…
Remi Radulescu s-a nascut la 28 noiembrie 1957, in localitatea timiseana Bethausen. A frecventat cursurile Liceului de Constructii nr. 7, pe care l-a absolvit in 1978. A urmat apoi Institutul Politehnic Cluj-Napoca, respectiv Facultatea de Constructii, sectia Instalatii, pe care l-a terminat in 1983. In 2004 a devenit licentiat al Facultatii de Stiinte Economice din Timisoara, sectia Management comercial. In perioada 1983-1990, si-a desfasurat activitatea la Antrepriza Timisoara din cadrul I.C.I.M. Brasov. In prezent, lucreaza la propria sa firma, specializata in executia de instalatii termo-sanitare, reamenajari interioare etc. Este pasionat de sport, istorie si muzica si… Soare. Mai ales de soare, cand acesta este si cand nu este pe cer. Inca din anii studentiei l-a preocupat problematica resurselor energetice alternative. Primul captator solar l-a realizat la Cluj-Napoca, in 1981, la un institut de cercetari si proiectari de echipamente energetice, iar in 1983 a realizat, ca stagiar, prima instalatie de biogaz din Romania. Pana acum, cand munca de la firma i-a permis, a proiectat mai multe variante de captatori solari, insa una singura a instalat-o la propria locuinta, desi nu e inca pe deplin multumit de randamentul ei.

Utilizarea energiei solare pentru incalzirea apei constituie o solutie economica, conducand la realizarea unor importante economii de combustibil, sustine Remi. Folosirea energiei solare pentru prepararea apei calde menajere este accesibila din cauza temperaturii relativ scazute a apei (45-600 Celsius), a folosirii ei in perioada 1 aprilie-31 octombrie si a riscului redus sau chiar inexistent in timpul exploatarii. De fapt, Remi si-a asigurat paternitatea asupra panoului solar realizat de el ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Aceasta solutie poarta numele de „Remir” si cuprinde un captator si un rezervor de stocare, ambele montate pe acelasi postament. Cele doua formeaza o instalatie unitara, care poate fi utilizata in scopul prepararii apei calde (de consum menajer in locuinte, societati comerciale, baze de agrement, baze sportive, stranduri, case de vacanta etc.). Panoul solar are o suprafata de 1,5 m2, iar boilerul, izolat termic, o capacitate de stocare de 85 l. Randamentul estimat este de 58%. Se poate asigura necesarul de apa calda in intervalul mai-octombrie, utilizand numai energia solara, la un consum mediu de 130 l/ora.
Fara a intra prea mult in detalii tehnice, in formule si calcule matematice, trebuie totusi sa amintim de influenta fenomenelor atmosferice asupra radiatiei solare, care scad randamentul unei asemenea instalatii. Astfel, atmosfera modifica intensitatea si distributia spectrala a radiatiei solare prin doua mecanisme: absorbtie si difuzie. In general, radiatia absorbita este transformata in caldura. Iar radiatia difuza este retrimisa in atmosfera in toate directiile. O mare influenta asupra radiatiilor solare la suprafata pamantului o au factorii meteorologici cum sunt transparenta atmosferei, nebulozitatea, felul norilor si pozitia acestora.
Cand a calculat dimensionarea instalatiei sale, Remi a trebuit sa cunoasca o serie de date meteorologice cum sunt: valorile radiatiei solare globale primita pe o suprafata orizontala sau sub un unghi oarecare in decurs de o zi, o luna, un anotimp; distributia densitatii radiatiei solare; durata de stralucire a soarelui; numarul mediu al zilelor cu cer senin; parametrii aerului exterior, temperatura, umiditatea volatila, presiunea barometrica; intensitatea si frecventa vantului; precipitatiile atmosferice. Instalatia lui Remi se poate fixa pe acoperisuri, terase ori direct pe sol, in curti. Dar, cum experimenteaza necontenit, el si-a pus instalatia in curte, fiindca doar asa poate schimba, adauga sau modifica solutia, fara un efort prea mare. Se justifica insa cheltuielile pentru a va construi si dumneavoastra o asemenea „jucarie”? Remi sustine sus si tare ca da. Chiar daca investitia initiala este relativ mare, ea se poate amortiza intr-un timp relativ scurt. Si aveti neaparat nevoie de o sursa de apa, care sa alimenteze instalatia in permanenta. Mai putin iarna, cand aceasta trebuie complet golita, pentru a nu pati si dumneavoastra ceea ce au patit panourile solare din ceea ce timisorenii au numit cartierul sau zona Soarelui: adica au inghetat si au crapat. Iar apoi au trebuit sa fie demontate.
Poate doreste perfectiunea, insa aspiratia spre perfectiune duce la progres si calitate. In vara anului trecut, Remi s-a apucat sa testeze un captator solar parabolic, care sa urmareasca traseul Soarelui pe cer. Altfel spus, parabola sa dea maxim de randament cat mai multa vreme de-a lungul unei zile. Nu a fost usor. Cand te apuci sa faci ceva din nimic, poti avea o multime de surprize. Remi s-a trezit intr-o buna zi ca, din cauza ca fusese oprita apa in sistemul urban, instalatia sa a ramas goala, iar razele soarelui, focalizate pe concentratorul din mijlocul parabolei, au topit pur si simplu cositorul folosit la lipirea tevilor de cupru. De atunci are grija ca un asemenea lucru sa nu se mai repete. Nu prin asigurarea apei, fiindca aceasta se mai poate opri, ci prin gasirea unui sistem de sudare care sa nu mai fie afectat de caldura puternica. Marea problema a fost miscarea parabolei dupa Soare. Motorase electrice, roti dintate, angrenaje etc. care trebuie sa intre in functiune exact atunci si numai atat cat sa mentina razele solare direct pe intreaga concavitate a parabolei. Au urmat iar saptamani si luni de studiu, de calcule si testari. Pana cand s-a dovedit absolut necesara gandirea si realizarea unui soft care sa permita comandarea prin calculator a motoraselor electrice.
Remi e convins ca nu va reusi sa devina total independent de sursele de energie clasice, de cele din retelele publice, cum ar fi curentul electric si gazul metan. Dar este sigur ca, prin propriile sale eforturi, aceasta dependenta va fi micsorata pana la limite. Nu se va opri niciodata din asemenea experimente. Fiindca pur si simplu au devenit o parte a vietii lui. Fiindca este constient ca intotdeauna este loc pentru mai bine.

Romania-n eclipsa? totala? permanenta?
Stiati ca astrul zilei are si el o zi a lui? Da, potrivit calendarului ecologistilor, pe 21 iunie se sarbatoreste Ziua Soarelui. Despre aceasta stea se vorbeste astazi mai mult ca oricand. In momentul actual, in lume se consuma doar 1/23 000 din energia trimisa de Soare. Utilizarea energiei solare se realizeaza prin intermediul celulelor fotovoltaice, cu un randament de 13 la suta, si al sistemelor termice, cu un randament asemanator, spune prof. ing. Lucian I. Negut, inventatorul unui captator solar brevetat la O.S.I.M., om de stiinta roman, stabilit acum in S.U.A. Dar nu toti sunt partizanii unei asemenea energii gratuite si, practic, nelimitate. Acestia sustin ca, pentru a produce un captator solar se consuma prea multa energie extrasa din resurse epuizabile: combustibili solizi, lichizi sau gazosi.

In Europa, tara noastra se afla in zona a doua de insorire. In Romania se pot defini patru zone de insorire, de la un maxim de 1 600 kWh/m2 in Dobrogea la 1 250 kWh/m2 in nordul tarii, anual. Utilizarea energiei solare reprezinta, la nivel global, cea mai eficienta metoda de a aduce caldura in locuinte, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case fiind mai mare decat energia totala consumata in casa. Dupa unele informatii, inainte de 1989 ar fi existat montate la noi in tara peste 800 000 de panouri solare. Acum, acestea au ajuns la fier vechi. Asta in vreme ce in Germania, unde exista 50% din colectoarele solare din Europa, expunerea solara este de doua ori mai mica decat in Romania, tara aflata pe ultimul loc de pe vechiul continent in domeniul producerii energiei solare.
Si in vreme ce in Romania cercetarea pe toate planurile e la pamant datorita unei conjuncturi total nefavorabile (lipsa subventiilor de stat, salariile mici si ispitele financiare si de alt gen din Occident), statul american California pregateste un program ultrageneros de subventionare a energiei solare, respectiv 2,9 miliarde de dolari. Aceasta suma va fi cheltuita pana in 2017 pentru subventionarea unor panouri solare, care sa fie instalate pe milioane de acoperisuri si care sa produca 3 000 de megawati de energie electrica solara.

Intr-o alta parte a lumii, Tibet, au fost construite sapte centrale de energie solara, ce pot asigura consumul a peste 200 de mii de locuitori. Energia obtinuta, spune Radio China International, este folosita nu numai pentru iluminat, dar si pentru incalzire, spalat si pregatirea mancarii. In gospodariile tibetanilor poti vedea aparate electrice de uz casnic ce folosesc energie solara: plite electrice, cuptoare, boilere si altele.

Duina este un mic sat cu o populatie de numai 2 400 de locuitori, aflat intr-un loc indepartat, la o altitudine medie de peste 4 500 m. Din cauza lipsei resurselor de apa si a distantei mari intre casele lor, taranii si ciobanii au folosit mult timpul opaitele. Acum doi ani, primaria a construit aici o mica centrala electrica solara. Poate la prima vedere pare a fi o informatie propagandistica. Sa credem, sa nu credem… Dar cum China devine pe zi ce trece o superputere economica, nimic nu mai este exclus.

AUTOR : DUSAN BAISKI
Sursa: AGENDA de TIMISOARA (martie 2006)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *