Criza gunoaielor la Cluj. Garda de Mediu a inchis rampa temporara Pata Rat

Consiliul Jude?ean Cluj promite c? judetul va avea groapa ecologica de gunoi pân? la sfâr?itul anului
Criza gunoaielor la Cluj. Garda de Mediu a inchis rampa temporara Pata Rat

Municipiul Cluj-Napoca se confrunta cu o situatie fara precedent. Gunoaiele clujenilor nu mai sunt ridicate de doua zile pentru ca, in momentul de fata, nu exista un loc unde acestea sa poata fi depozitate. La finalul saptamanii trecute, autoritatile de mediu au interzis transportul deseurilor la rampa temporara de la Pata Rat, care ar fi trebuit sa functioneze pana la inaugurarea primei celule a depozitului ecologic.

Garda de Mediu Cluj a primit decizia de la conducerea centrala, cea care a efectuat controlul la rampa de la Pata Rat. „Se sisteaza activitatea de depozitare a deseurilor pe depozitul municipal Cluj-Napoca, depozit neconform clasa B amplasat pe str. Pata Rat, fara numar, Cluj-Napoca incepand cu data prezentei decizii. Sistare este definitiva”, a declarat Bogdan Costea, comisar regional de mediu.

Se pare ca problema ar fi lipsa autorizatiilor pentru depozitul temporar care functioneaza deja de doi ani.
„Din cate am inteles sunt probleme cu actele de la primarie. Pentru a se obtine autorizatie din partea Agentiei de Mediu pentru depozitare de deseuri menajere pe rampa Pata Rat, agentia nu a putut da respectiva autorizatie din cauza problemelor care exista acolo cu pamantul, cu proprietarii”, completeaza Costea.

Intre timp, operatorii de salubrizare asteapta un raspuns de la administratorul obiectivului. „Sa ne spuna daca si-au rezolvat problemele care le au in momentul de fata si daca trebuie sa ducem in continuare unde am dus si inainte, pe statia de stocare temporara. In momentul de fata nu ducem gunoaie”, a declarat Sergiu Hossu, director al companiei Rosal.

Autoritatile locale se feresc sa recunoasca existenta unei probleme si sustin ca depozitul temporar functioneaza in continuare. „Pana la constructia noului depozit ecologic si inchiderea partii vechi in locatia alaturata zonei Pata Rat se asigura temporar, cu caracter temporar, depozitarea deseurilor”, este declaratia primarului Emil Boc.

Lucrarile la noul depozit ecologic nu au inceput deocamdata, desi au fost contractati executantii. Cele 48,4 milioane de euro oferite de Uniunea Europeana reprezinta 80% din valoarea proiectului. Suma ce va reprezenta 18 % va fi oferita de Guvern, iar Consiliul Judetean va oferi 2%. Aceasta investitie presupune inchiderea actualelor rampe de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *