Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

Proiectul „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate“, derulat la Scoala Bicazu Ardelean, se apropie de final

Managerul de proiect, profesor Marcela Duculescu, a trecut in revista avantajele implementarii a doua proiecte ecologice in Scoala Bicazu Ardelean • copiii din aceasta scoala si din cele sase unitati partenere in proiect au acum alta viziune asupra naturii si asupra a ceea ce inseamna protectia mediului inconjurator • directorul Scolii Bicazu Ardelean, profesorul Cornel Duculescu, a tinut sa aduca multumiri tuturor cadrelor didactice din unitate pentru implicarea de care au dat dovada pe timpul derularii proiectelor •

Scoala cu clasele I-VIII Bicazu Ardelean este angrenata in derularea celui de-al doilea proiect ecologic consecutiv finantat de Administratia Fondului pentru Mediu, intitulat „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate”, proiect aprobat de catre Comisia de Evaluare a Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) la data de 5 aprilie 2011 si care se apropie cu pasi repezi de final. Lansarea oficiala a proiectului a avut loc la data de 5 august anul trecut, o zi importanta cuprinsa in calendarul evenimentelor ecologice, cind in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice si Parcurilor. Pe linga elevii de la Bicazu Ardelean, proiectul a implicat, in calitate de parteneri in activitati, elevi ai altor sase unitati scolare din localitatile limitrofe complexului montan Ceahlau – Lacul Izvorul Muntelui: Tasca, Bicaz (liceu), Hangu, Poiana Teiului, Ceahlau si Grinties, unele dintre aceste activitati fiind relatate si in paginile cotidianului Monitorul de Neamt si Roman.

Teluri atinse

Obiectivul general al proiectului „Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate“ este cresterea gradului de informare, educare si constientizare a elevilor si populatiei adulte din localitatile aflate in zona, privind importanta si necesitatea protectiei mediului inconjurator. Din aceasta tema generala se desprind citeva obiective specifice, precum: cresterea gradului de informare, educare si constientizare al elevilor din localitatile aflate in jurul masivului Ceahlau, asupra importantei si modalitatilor de protectie a naturii; crearea premiselor pentru dezvoltarea in rindul elevilor a unui comportament civic in vederea protectiei mediului inconjurator; cresterea gradului de informare, educare si constientizare a populatiei din localitatile aflate in jurul masivului Ceahlau, asupra importantei si modalitatilor de pastrare a sanatatii naturii si a modului de gestionare a deseurilor; promovarea actiunilor de protectie a mediului desfasurate in cadrul proiectului prin intermediul mass-media.

Concluzii ale managerului de proiect, profesor Marcela Duculescu

Profesor Marcela Duculescu, manager de proiect, a declarat la finalul celor doi ani de munca despre activitatile pe care le-a coordonat: „Proiectul nostru se afla in stadiul final. O analiza sintetica asupra etapelor anterioare evidentiaza un parcurs conform obiectivelor si activitatilor desfasurate atit pe perioada vacantelor elevilor, cit si in paralel cu activitatea instructiv-educativa. Pentru a avea o imagine mai clara asupra activitatilor desfasurate sub sloganul «Impreuna pentru natura!», as grupa aceste activitati pe citeva domenii raportate la obiectivele specifice ale proiectului, astfel: activitati de informare, educare si comunicare privind mediul si importanta mediului pentru elevi“. In cadrul acestei categorii de activitati au fost elaborate materiale informative, precum brosuri, pliante, care au fost distribuite elevilor si persoanelor adulte, suporturi de curs pentru actiunile de instruire pe teme ecologice a elevilor din grupul tinta. In toate scolile implicate in proiect au fost prezentate cursuri cu tematica ecologica, sustinute de persoane competente in domeniul biologiei, ecologiei, sau in domenii tangente, cadre didactice sau specialisti, amintindu-i aici pe inspectorul de biologie al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt – profesorul Ion Balan, pe domnul profesor de la Scoala Bicazu Ardelean – Sorin Ciucanu, pe domnul doctor Gheorghe Lalau fost sef al Administratiei Parcului National Ceahlau. „Alt tip de activitati din proiect sint cele de igienizare si ecologizare pe raza localitatilor cuprinse in aria noastra de activitate. Au fost organizate Marsuri ale curateniei cu ocazia evenimentelor cuprinse in calendarul ecologic, de exemplu cu ocazia Zilei Mondiale a Curateniei (23 septembrie). Pe data de 12 mai anul curent a avut loc o ampla actiune de ecologizare a traseelor turistice care pornesc de la Durau, Izvorul Muntelui, Neagra (Tasca), Bicazu Ardelean si converg la Cabana Dochia pe platoul inalt al masivului, corelata cu proiectul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in parteneriat cu Asociatia Viitorul in zori, intitulat Leta’s do it Romania, la care au participat elevi ai tuturor scolilor din zona. A fost o actiune de mare anvergura, in care timpul frumos, voia buna si harnicia si-au dat mina, iar intilnirea tuturor pe platoul din fata cabanei a stirnit bucurie si emotie. De asemenea, nu pot trece cu vederea faptul ca, aflati in tabara de la Sulina, din toamna aceasta, o intimplare fericita a facut sa cunoastem citiva reprezentanti ai cunoscutei organizatii ecologice Salvati Dunarea si Delta, ocazie cu care impreuna am intreprins o actiune de ecologizare in sectorul nordic al plajei Sulina, fiind rasplatiti cu diplome, tricouri si sepci avind inscriptionate insemnele Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii“, ne-a mai spus managerul proiectului.

„Sint multumita pentru ca prin caracterul multidisciplinar al activitatilor, obiectivele propuse au fost indeplinite“

Prin activitatile de informare, educare si constientizare a populatiei din localitatile cuprinse in proiect s-a acordat o importanta deosebita acestei categorii de demersuri, realizind si distribuind afise si bannere cu mesaje ecologice care au fost postate in locuri vizibile in toate unitatile scolare si in intravilanul localitatilor participante in proiect. „Ca element de noutate pentru noi as putea spune, il constituie panoul cu display video montat in centrul comunei Bicazu Ardelean, derulind imagini facute de catre profesori si elevi in cursul desfasurarii proiectului, insotite de mesaje de promovare a respectului fata de natura, imagini ce vor fi expuse si dupa finalizarea proiectului. Impactul acestui panou este remarcabil nu numai asupra grupului tinta al proiectului, ci si asupra participantilor la traficul rutier de pe DN 12 C, al celor care strabat comuna noastra pe traseul Gheorgheni – Piatra Neamt“, am mai aflat de la profesoara Marcela Duculescu. Organizarea de tabere si excursii cu tematica ecologica a reprezentat un alt obiectiv din proiect. „Cu siguranta aceste tabere ramin punctele forte ale proiectului, in cadrul carora elevii au primit informatii referitoare la flora si fauna montana, dar si a Deltei Dunarii, la ecosistemele specifice celor doua entitati geografice, la importanta protectiei mediului. Amintesc faptul ca aceste tabere s-au desfasurat la Durau si la Sulina in doua editii estivale sa spun asa, una in anul 2011 si cealalta in anul 2012, antrenind cite 60 de participanti (50 de elevi si 10 insotitori), cu durate de cite cinci zile si patru nopti la Durau si sapte zile si sase nopti la Sulina. Sint multumita pentru ca prin caracterul multidisciplinar al activitatilor din programul acestora, obiectivele propuse au fost indeplinite, personalitatea copiilor se situeaza acum pe o treapta superioara atit in plan moral, cit si in ceea ce presupune constientizarea privind protectia mediului in care traim si ca reusita acestora constituie o experienta comuna, o punte de legatura sufleteasca intre generatii, respectiv intre profesorii si elevii nostri“, a mai precizat managerul de proiect.

Activitati de promovare si diseminare a rezultatelor proiectului

In afara de activitatile de informare, educare si constientizare a populatiei – afise, bannere, panoul cu diplay – coordonatorii proiectului au incercat si reusit promovarea si diseminarea rezultatelor demersului, prin realizarea paginii web – site-ul proiectului, prin actualizarea permanenta a acestuia (www.scoalabicazuardelean.ro). „Au fost publicate in presa locala articole referitoare la importanta protectiei mediului din zona masivului Ceahlau si la activitatile din proiect, activitati mediatizate si de postul Radio Iasi in cadrul emisiunii Prin Moldova. A aparut primul numar al revistei de ecologie din cadrul proiectului, urmind sa apara si cel de-al doilea in aceasta luna, cu articole si interviuri pe teme de protectia mediului si informatii despre activitatile desfasurate, alaturi de care au fost editate calendare cu tematica ecologica, in format A3, policrome, distribuite la toate scolile si la institutii publice. Toate acestea, la care se adauga o serie de materiale inscriptionate – pixuri, tricouri, sepci, hanorace, rucsacuri, distribuite tuturor elevilor participanti in activitatile proiectului, au contribuit la dezvoltarea interesului si a responsabilitatii elevilor pentru mentinerea unui mediu echilibrat, pentru dezvoltarea unui comportament civic de protectie a mediului inconjurator. In etapa finala in care ne aflam, vom inscriptiona si vom distribui elevilor si profesorilor din scolile partenere, reprezentantilor autoritatiilor locale, DVD-uri cu continut educativ si informativ asupra mediului si importantei protectiei mediului, precum si materiale audio-vizuale realizate in cursul proiectului. Prin toate actiunile noastre cred ca am reusit sa redam elevilor intelegerea importantei abordarii naturii si a modului cum trebuie sa patrundem in ea. A iubi natura nu inseamna doar dorinta de a fi in mijlocul ei, ci si a actiona in folosul acesteia, a milita pentru ca in nici un fel sa nu fie afectata de actiunile noastre. Gratie acestui proiect am facut un pas mare pe tarimul constientizarii privind necesitatea protectiei mediului din orizontul local si apropiat“, a mai adaugat profesoara Duculescu.

Succesul n-ar fi fost atit de mare daca nu se implicau ceilalti dascali ai scolii

Profesor Cornel Duculescu, directorul Scolii Bicazu Ardelean, este de parere ca dupa doua proiecte implementate in unitatea pe care o reprezinta, a avut ocazia de a vedea ca este seful unui colectiv unit, dispus sa lucreze pentru binele unitatii de invatamint si in special al elevilor. „Consider ca cel mai mare cistig al proiectului este acela ca elevii, in special cei de virsta gimnaziului, au devenit mai responsabili si mai increzatori, au invatat sa respecte natura. Pentru ei, prietenia cu natura este un deziderat izvorit dintr-o necesitate imperioasa, avind la baza o gindire si un comportament ecologic care trebuie format inca din copilarie. In acest sens educatia copiilor incepe din familie, se continua sistematic in scoala si trebuie continuata si in afara scolii. De aceea, consider ca este foarte important sa facem front comun pentru o educatie ecologica serioasa si profunda care sa ne dea speranta unui trai sanatos, intr-un mediu curat, asa cum este titulatura proiectului nostru. Sintem in zona de finis a proiectului «Educatie pentru mediu, educatie pentru sanatate» si vreau sa-mi exprim multumirea atit in nume personal, cit si in numele colegilor mei, pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor desfasurate pina in momentul de fata. Copiii nostri sint mult mai increzatori, mai bogati sufleteste si cu un simt al responsabilitatii fata de natura mult mai puternic, dupa experienta acumulata in urma acestor activitati. Ei etaleaza mult mai multa atentie fata de natura, au un comportament superior fata de mediul in care traiesc. Au inteles ca traiesc pe un tarim privilegiat, inzestrat cu tot ceea ce natura ne poate oferi: diversitatea unui relief armonios, deasupra caruia arcul carpatic formeaza osatura pamantului romanesc, cu Dunarea si Marea Neagra la ingemanarea carora s-a zamislit paradisul inegalabil al Deltei Dunarii. Sint bucuros sa constat ca prin derularea pina in prezent a acestui proiect cu tematica ecologica, raportat la un spatiu relativ extins, dominat de falnicul Ceahlau, am putut oferi elevilor nostri o lectie de viata, o mostra a ceea ce presupune respectul fata de natura inconjuratoare. Apreciez implicarea colegilor mei in desfasurarea proiectului, a echipei de proiect prin experienta capatata in domeniul managementului proiectelor de mediu, experienta dobindita anterior prin implementarea precedentului proiect «Educatie sanatoasa pentru un mediu sanatos» pe parcursul anului 2010, ceea ce se reflecta pozitiv in prezentul demers al unitatii noastre scolare. Pentru ca protejarea naturii reprezinta axul central al politicilor de mediu din Romania, in calitate de membra a Uniunii Europene, iar legislatia din Romania este armonizata cu cea a Uniunii Europene si trebuie respectata cu strictete, in pofida unor tentative de eludare a acesteia de catre unii potentati ai vremurilor noastre postdecembriste. Este tocmai rolul nostru, al slujitorilor invatamintului, de a fi implicati in necesara educatie a tinerei generatii in spiritul respectului fata de natura si implicarea sa efectiva in actiuni privitoare la protectia naturii inconjuratoare“, a declarat direcotrul Cornel Duculescu. La Scoala Bicazu Ardelean, educatia ecologica a capatat in ultimii ani conotatii majore si datorita sprijinului acordat de comunitatea locala in frunte cu primarul Constantin Ioan Birsan si al Consiliului Local prin aprobarea alocarii cotei de cofinantare a bugetului proiectului, fara de care acesta ar fi fost zadarnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *