Latura sanatoasa a crizei: In Italia se vand mai multe biciclete decat masini

  0
  405
  Latura sănătoasă a crizei: În Italia se vând mai multe biciclete decât maşini
  Latura sanatoasa a crizei: In Italia se vand mai multe biciclete decat masini

  Pentru prima oara dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, numarul bicicletelor vandute in Italia a depasit numarul masinilor livrate. Anul trecut, in tara in care isi au originile marcile legendare de automobile precum Fiat, Ferrari si Lamborghini, au fost vandute 1.750.000 de biciclete, fata de 1.748.000 de vehicule cu motor, scrie Business Insider.

  Deoarece masurile de austeritate sunt tot mai drastice, iar combustibilul se scumpeste, achizitiile de masini noi au scazut la niveluri care nu au mai fost inregistrate din anii ’70.

  Multe familii cumpara biciclete si renunta la cea de-a doua masina, aceasta fiind o schimbare majora pentru o natiune care se numara printre cele care au cele mai multe masini pe cap de locuitor la nivel mondial. La fiecare 100 de persoane exista 60 de masini in circulatie.

  A fi proprietarul unei masini a devenit un simbol al miracolului italian din anii ’60 iar traditia s-a intarit constant de atunci. Insa in prezent somajul si costurile de trai cresc, ceea ce face ca detinerea unui automobil sa reprezinte un lux pentru multe familii italiene.

  Pretul benzinei a urcat recent la doi euro pe litru, cel mai ridicat nivel din Europa, si se estimeaza ca benzina necesara pentru a circula un an cu o masina mediocra in Italia ajunge sa coste 7.000 euro.

  „Bicicletele sunt usor de folosit si costa putin, iar pentru distante de cinci kilometri sau mai putin acestea sunt chiar mai rapide decat alte mijloace de transport”, a spus Pietro Nigrelli, reprezentant al asociatiei industriilor Confindustria.

  Din populatia totala de 60 de milioane, aproximativ 6,5 milioane de italieni merg cu bicicleta pentru a ajunge la serviciu sau la scoala, iar 10,5 milioane de persoane folosesc bicicletele ocazional, in special in weekend-uri.

  Italienii au inceput sa aprecieze avantajele utilizarii bicicletei, precum si faptul ca acestea nu polueaza mediul inconjurator. Insa, in timp ce vanzarile de biciclete cresc, industria auto trece prin cea mai severa criza din ultimele decenii, livarile de masini noi reducandu-se in luna august cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  „Piata auto din Europa este un dezastru. Oricine lucreaza in industria auto din Europa trece prin diferite stari de nefericiere”, a afirmat seful Fiat, Sergio Marchionne.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.