Cu o floare se poate face primavara

  0
  398

  In luna ianuarie 2009, ONG-ul „Scut Verde” a obtinut finantarea primului proiect de educatie ecologica pe intreaga Regiune NE.       Proiectul are drept tema invatarea copiilor de gradinita cum sa colecteze selectiv deseurile si cum sa le refoloseasca. Proiectul are ca parteneri Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau si APM-urile din Regiunea NE.

  In proiect sunt implicate peste 36 de gradinite, in jur de 6 gradinite pe judet si doreste familiarizarea populatiei cu procesul de colectare selectiva a deseurilor. In esenta, un grup de peste 1100 de voluntari prescolari, prin activitatile pe care le vor desfasura la gradinita si in curtea acesteia, acasa, pe strada si in parc vor determina initial un grup de peste 4500 de persoane, rude apropiate, sa isi schimbe perceptia asupra colectarii selective a deseurilor.

  Proiectul este unul experimental, ineditul rezultand din „motorul” folosit, populatia prescolara din sase judete. Educatia, cu eficienta maxima, se face pe un teren viran dar fertil. Este mult mai usor sa inveti deprinderi ecologice corecte decat sa „uiti” ceea ce ai invatat gresit si sa reinveti comportamentul ecologic normal.

  Ceea ce este si mai important este faptul ca acesti copii vor deveni educatorii parintilor lor. Deja curentul a inceput sa se dezvolte, deseurile colectandu-se atat din gradinita, dar si aducandu-se de acasa.

  Proiectul sigur va fi dezvoltat si in alte gradinite, deoarece educatorii care implementeaza acest proiect in gradinitele selectate vor trebui sa disemineze informatia si altor educatori.

  Imbucurator este faptul ca rezultatul acestui proiect, adica deseurile colectate selectiv, indeosebi hartia va putea fi valorificata de catre un alt ONG „Iubim Natura” care de cca. 8 luni desfasoara in Bacau proiectul „Start Reciclarii”. Acest proiect se refera la colectarea hartiei in peste 100 de institutii din municipiul Bacau, hartie care este valorificata si cu banii rezultati se concep alte proiecte de mediu. In cele 8 luni in care s-a colectat hartia din cele peste 100 de institutii s-au strans peste 70 tone de hartie. Nu ne indoim ca cele 6 gradinite din Bacau vor fi implicate si in acest proiect „Start Reciclarii”.

  „Numai cu asemenea exemple vom putea sa schimbam conceptia populatiei despre deseuri si prescolarii au cateva atuuri: nu le este frica, sunt sinceri si nu pot fi mintiti. Ei sunt sansa si prin ei se poate cladi un curent ecologist”.

   

  Director Executiv al ARPM Bacau dr. ing. Iulian Movila.

  Consilier Marius Huiban – RP si Comunicare, ARPM Bacau

  .

  Sursa: Infomediu Europa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.