LIFE + : „BALKWASTE”

Life + este instrumentul de finantare al Uniunii Europene pentru proiecte de mediu. Life+ are trei componente: Life+ Natura si biodiversitate, Life+ Politici de mediu si guvernare si Life + Informare si comunicare.

Componenta Politici de Mediu si Guvernare va cofinanta proiecte inovatoare sau proiecte pilot care vor contribui la implementarea politicii europene de mediu si la dezvoltarea unor idei politice, tehnologii, metode si instrumente. De asemenea, va contribui la monitorizarea presiunilor asupra mediului.

Comisia Europeana organizeaza anual cereri de propuneri pentru proiecte si, cu ajutorul expertilor externi, va selecta, va revizui si va monitoriza proiectele si va fi responsabila cu platile corespunzatoare.

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau (ARPM) a depus proiectul cu titlul „Reteaua de dezvoltare si promovare in regiunea Balcanilor a managementului deseurilor solide- BALKWASTE„, pentru accesarea programului de finantare LIFE+ 2007, componenta 2 – Politici de Mediu si Guvernare.

Proiectul a fost transmis catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului in 30.11.2007, iar catre Comisia Europeana in data de 15.01.2008. Proiectul a fost aprobat de catre Comitetul Life+ in data de 28 iulie 2008.

In cadrul proiectului, ARPM BACAU este beneficiar coordonator, responsabil cu managementul proiectului si raportarea catre Comisia Europeana.

Partenerii proiectului sunt: Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, Universitatea Nationala Tehnica din Atena, Universitatea Tehnica din Creta, Euroconsultants SA – Thessaloniki Grecia, EFCON Romania, Clubul „Dezvoltarea Durabila a Societatii Civile” din Bulgaria si Surovina DD, Slovenia.

Managementul durabil al deseurilor solide este o problema prioritara care trebuie abordata. Este o problema complexa, cu caracteristici tehnice, economice, de mediu si sociale si abordarea acesteia din punct de vedere managerial difera de la nivel national la cel regional si local. Studiile relevante au identificat diferite obstacole si bariere in implementarea politicii UE in domeniul deseurilor.

Regiunea Balcanica include state membre, cum ar fi Grecia si Slovenia si state care au fost admise recent in Uniunea Europeana, cum sunt Romania si Bulgaria. Gestiunea deseurilor in statele membre din Regiunea Balcanilor au anumite caracteristici, care necesita promovarea managementului durabil al deseurilor solide in aceasta zona.

Un raport al Comisiei Europene referitor la Romania si Bulgaria subliniaza faptul ca in Bulgaria angajarea personalului necesar la nivel regional a facut progrese minore si exista un interes scazut pentru realizarea instalatiilor de depozitare conforme. In ceea ce priveste Romania, este necesara instruirea factorilor responsabili in managementul deseurilor.

Managementul deseurilor solide in Regiunea Balcanilor va avea un efect pozitiv cumulativ pentru Uniunea Europeana ca intreg si are o importanta semnificativa.

Bugetul total al proiectului este de 869.451,51 euro, din care contributia CE este de 431.741,88 euro, insemnand 50% .

Durata proiectului este de la 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2011 si va fi implementat in Romania, Bulgaria, Slovenia si Grecia.

Costul total al implementarii activitatilor proiectului pentru ARPM Bacau  este de 85.027,52 euro. Contributia ARPM Bacau: 41.900 euro (50% din valoarea totala), insemnand cheltuielile eligibile.

Acest proiect urmareste diseminarea cunostintelor rezultate din implementarea strategiei si politicii UE in domeniul deseurilor in intreaga regiune a Balcanilor, utilizand Romania si Bulgaria ca studii de caz in implementarea planificarii integrate a managementului deseurilor. Beneficiarii din patru tari balcanice (Grecia, Bulgaria, Slovenia, Romania) vor coopera pentru a dezvolta suportul decizional care va incorpora politica UE in deseuri si reciclare si va putea fi usor implementat de autoritatile competente. Se urmareste astfel dezvoltarea unei Retele a Deseurilor balcanice, care va fi extinsa sa acopere intreaga regiune balcanica.

Principalele activitati ale proiectului sunt:

1.      evaluarea stadiului managementului deseurilor in tarile balcanice;

2.      evaluarea potentialului recuperarii deseurilor;

3.      dezvoltarea planificarii managementului durabil al deseurilor;

4.      dezvoltarea instrumentelor  decizionale;

5.      studii de caz: Romania si Bulgaria;

6.      dezvoltarea retelei balcanice pentru managementul durabil al deseurilor;

7.      diseminarea rezultatelor proiectului.

Implementarea proiectului a demarat in luna ianuarie 2009.

Director Executiv ARPM Bacau – Dr. ing. Iulian Movila

Consilier Ecolog Nona Ardeleanu

.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *