Cum a ramas cu taxa de poluare?

Cum a ramas cu taxa de poluare?

Dupa tot felul de discutii si zvonuri pe aceasta tema, Directia caraseana de finante clarifica lucrurile.

Chiar daca denumirea actului normativ aplicabil este suficient de lunga incat sa-i sperie pe cei care nu au avut nicio treaba cu legea, lucrurile sunt destul de simple. Potrivit celor de la Finante, ultima reglementare in materie este cea publicata in Monitorul Oficial nr. 724/25 octombrie 2012, adica Legea nr. 185/2012 privind aprobarea OUG nr. 1/2012 pentru suspendarea aplicarii unor dispozitii ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si pentru restituirea taxei achitate in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din lege. OUG nr. 1/2012 a fost aprobata fara modificari, iar prevederile acesteia au fost aplicate incepand cu data de 31 ianuarie 2012.
In prezent, restituirea taxei pentru emisiile poluante se face pentru:

– contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr. 9/2012 si data intrarii in vigoare a OUG nr.1/2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;
– contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata;

– contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei;
– contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit prevederilor Legii nr. 9/2012, persoanele fizice sau juridice, dupa caz, au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite sau detinute si pot avea dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform OUG 50/2008 (aprobata prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare), si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr. 9/ 2012, dupa cum se arata intr-un comunicat remis redactiei.

Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al ministrului Mediului si Padurilor si al ministrului Finantelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descarcate accesand site-ul www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili – Despre taxe si impozite – Taxa de poluare 2012, si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Informatii detaliate se pot obtine la Centrul de asistenta a contribuabililor (031/4039160) sau direct, de la ghiseele Fiscului carasean. Ca o concluzie: taxa tot se plateste, doar ca in situatiile mentionate exista posibilitatea restituirii integrale sau partiale a sumelor achitate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente