Cum am sarbatorit Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Ziua Rosiei Montane in Bucuresti

Implinirea a 1881 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane, cea mai veche localitate miniera din Romania, a fost sarbatorita din plin, sala Clubului Taranului Roman dovedindu-se neincapatoare pentru publicul interesat si numeros. Peste 200 de oameni au luat parte la eveniment pentru a marca acest moment important in istoria Rosiei Montane.

Ziua Rosiei Montane a debutat cu proiectia a trei filme documentare despre Rosia Montana si situatia altor comunitati din lume – Turcia si Kargazstan, unde au loc proiecte de minerit, fiind urmata de prezentarea “Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO”, sustinuta de Stefan Balici, vicepresedinte al Asociatiei Arhitectura.Restaurare.Arheologie.

Fara a uita problemele cu care se confrunta patrimoniul de la Rosia Montana, Stefan Balici a readus in discutie importanta si urgenta introducerii sitului minier Rosia Montana in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cat si obligativitatea statului roman de a proteja Rosia Montana, odata ce valoarea sa universala a fost deja identificata si recunoscuta larg atat la nivel national, cat si international.

Stefan Balici

Stefan Balici a reiterat necesitatea deblocarii procedurilor de includere a Rosiei Montane in Lista Indicativa a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru ca Rosia Montana sa fie protejata corespunzator. In momentul de fata, procedurile sunt blocate la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, desi documentatia necesara demersurilor de listare a Rosiei Montane in Lista Indicativa a Romaniei a fost deja realizata si depusa la minister de catre Asociatia ARA, inca din data de 27.04.2010.

Prezentarea Asociatiei ARA a fost urmata de vernisajul expozitiei 10 ani de lupta. Istoria afiselor Campaniei Salvati Rosia Montana. Expozitia reuneste afisele-protest realizate de-a lungul anilor de grupuri de artisti sau voluntari ai campaniei pentru a scoate la iveala coruptia autoritatilor sau pentru a reafirma rezistenta localnicilor care se opun proiectului minier. Expozitia poate fi vizionata si in zilele urmatoare, la Clubul Taranului Roman.

Seara a continuat intr-o nota destinsa, de sarbatoare cu doua concerte ale unor vechi sustinatori ai campaniei Salvati Rosia Montana: Mihai Iordache & Sorin Romanescu si Ada Milea & Bobo.

Ada Milea

“Felicit tinerii care au organizat acest eveniment si care considera ca nu este totul pierdut. Le tin pumnii sa reuseasca astfel incat sa nu fie distrus totul in tara asta: atat pentru Rosia Montana, cat si pentru padurile care dispar si pentru ce mai cred ei ca merita copiii copiilor lor sa aiba”, a declarat Ada Milea.

“Mi-a facut mare placere sa particip la Ziua Rosiei Montane. M-am simtit minunat si observ ca toti cei prezenti aici s-au simtit la fel de bine ca si noi, sarbatorind impreuna Rosia Montana”, declarat Mihai Iordache, care alaturi de Sorin Romanescu a dedicat o piesa special pentru Rosia Montana.

Ziua Rosiei Montane a fost si continua sa fie sarbatorita si in zilele urmatoare in alte unsprezece orase din tara si strainatate: Rosia Montana, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta, Sibiu, Brasov, Arad, Alba Iulia, Chisinau si Berlin.

Evenimentul a fost organizat cu sustinerea partenerilor media: Think Outside the Box, Revista Kamikaze, EcoMagazin, HipMag, Muzicabuna.ro si cu sprijinul Asociatiei Heritage si a Clubului Taranului Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *