Dinozaurii au disparut mult mai rapid decat se credea, dupa impactul cu un asteroid

0
465
De ce au supravie?uit p?s?rile când dinozaurii au pierit?
Dinozaurii s-au transformat in pasari - studiu
Dinozaurii au disparut mult mai rapid decat se credea, dupa impactul cu un asteroid
Dinozaurii au disparut mult mai rapid decat se credea, dupa impactul cu un asteroid

Potrivit unui studiu publicat la finalul acestei saptamani, dinozaurii au disparut la 33.000 de ani dupa ce un asteroid a lovit Pamantul, mult mai devreme decat credeau cercetatorii. De asemenea, nu corpul ceresc a fost singurul motiv al disparitiei acestor animale.

Studiul realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din California arata ca, desi pana acum se credea ca dinozaurii au disparut la 300.000 de ani dupa impactul asteroidului in zona actualului crater Chicxulub din Mexic, aceste animale nu au mai ramas pe Pamant mai mult de 33.000 de ani, se arata in revista “Science”.

Cercetarea s-a bazat pe tehnici de datare radiometrice de inalta precizie. Astfel, geologii de la Universitatea din California au spus ca acesta este punctul final in stabilirea faptului ca dinozaurii chiar au disparut din cauza unui asteroid si ca nu a existat o alta cauza majora pentru acest lucru.

Teoria aceasta a aparut in 1980, cea mai mare dovada pentru acest lucru fiind craterul Chicxulub din Peninsula Yutacan (Mexic). Despre acesta se crede ca a fost format de un asteroid cu diametrul de 9,6 kilometri, care a topit rocile si a umplut atmosfera cu fragmente care au zburat spre cer si au revenit apoi pe Terra.

Paul Renne de la Universitatea din California spune ca “datele anterioare aratau ca rocile formate difereau ca perioada cu aproximativ 180.000 de ani, iar unii spuneau ca disparitia dinozaurilor a avut loc chiar inainte de impactul cu asteroidul. Am realizat ca este loc de imbunatatiri. Chiar daca unii oameni au opinii prestabilite despre acest impact si influenta sa asupra extinctiei dinozaurilor, ei pur si simplu ignorau datele existente”.

Cu toate acestea, Renne nu considera ca impactul cu asteroidul a fost singurul motiv al disparitiei dinozaurilor. El spune ca ecosistemul incepuse sa se deterioreze cu mult timp inainte ca asteroidul sa loveasca Terra. Cu un milion de ani inaintea acestuia, Terra a suferit sase schimbari bruste de temperatura globala, iar acest lucru nu a putut face acest ecosistem unui stabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.