Cum educi romanii sa nu mai polueze? Cu legea

Cum educi romanii sa nu mai polueze? Cu legea

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca populatia poate fi „lamurita” sa utilizeze automobile mai putin poluante sau sa se deplaseze cu bicicleta „numai” prin decizii economice si politice.

„Poti lamuri lumea sa polueze mai putin sau sa mearga cu bicicleta numai cu decizii economice si politice”, a afirmat Borbely la lansarea primei statii de alimentare a automobilelor electrice din Romania.

Statia electrica a fost lansata la sediul transportatorului de energie electrica Transelectrica, in zona Pietei Unirii din Capitala, fiind initiativa Asociatiei Comitetul National Roman CIGRE in parteneriat cu constructorul de masini Mitsubishi Motors Romania. Costurile statiei s-au ridicat la 36.000 de euro.

„Aceasta initiativa a venit la timpul potrivit. (…) Ne gandim si la alte facilitati care sa permita accesul cetatenilor la masinile electrice”, a adaugat Borbely, citat de MEDIAFAX.

Ce trebuie sa stii despre masinile electrice?
O masina alimentata exclusiv cu electricitate are o autonomie de pana la 160 kilometri. Costul unei incarcari a bateriilor masinii este cuprins intre 3 si 6 lei pentru 100 kilometri. Incarcarea unei masini electrice poate fi facuta la orice priza, dar costurile unui incarcator se ridica intre 300 euro si 7.000 de euro, in functie de durata necesara incarcarii bateriilor automobilului.

Borbely a precizat ca ministerul pe care il conduce vrea sa extinda astfel de initiative si a inceput discutii cu autoritati locale si companii in vederea identificarii de amplasamente de astfel de statii de alimentare a masinilor electrice

„Am inceput discutii cu companii, primarii, supermarketuri care au posibilitatea sa instaleze statii de incarcare a masinilor electrice”, a continuat Borbely.

Primul autovehicul alimentat cu electricitate la statia instalata in Bucuresti a fost un model Mitsubishi i-MiEV si a fost testat de ministrul Mediului si Padurilor.

Recent, Renault Romania a anuntat ca a incheiat acorduri cu Electrica, Schneider Electric si Siemens in vederea dezvoltarii in parteneriat a infrastructurii necesare vehiculelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *