Valea Muresului, impotriva centralei nucleare

Valea Muresului, impotriva centralei nucleare

Zvonul ca guvernul ar efectuat, in secret, un studiu privind construirea unei centrale nucleare pe Valea Muresului, a starnit vii multe discutii in ultima perioada, reactiile primarilor comunelor din zona fiind net impotriva unei asemenea perspective.
Desi este vorba doar despre un zvon, lansat pe piata de catre activistii de la Greenpeace, neconfirmat de catre nicio autoritate, primarii au dorit sa dea un semnal unitar, indiferent de culoarea politica. La invitatia primarului Comunei Conop, Petrica Moldovan, marti au participat la o dezbatere pe aceasta tema edilii comunelor Paulis- Petru Nicoara, Ususau- Florin Tole, Barzava- Gabriel Faur si Bata- Ioan Micurescu. Au mai participat viceprimarul Comunei gazda, Petru Males, consilierul local Ioan Soimosan- care a reprezentat, ca lider al PSD-ului local, inclusiv punctul de vedere al organizatiei- dar si preotul localitatii, Sorin Ciurlea.
Nu vor centrala
Pe baza discutiilor purtate anterior cu cetatenii, primarii au dat asigurari ca, daca se va pune vreodata problema, acestia nu vor accepta sub nicio forma ideea amplasarii unei centrale nucleare pe Valea Muresului. Dealtfel, spune primarul Paulisului, Petru Nicoara, daca pe timpul lui Ceausescu oamenii au avut curajul sa se opuna deschiderii exploatarii nucleare de la Cladova, cu atat mai mult nu se pune problema acum, cand consultarea populatiei este un element primordial, inclusiv in faza de intentie, legislatia europeana fiind drastica din acest punct de vedere.
Doar un zvon
Dincolo de atitudinea ferma de respingere a unui posibil demers, toti participantii la dezbatere au ajuns la concluzia ca este vorba despre un simplu zvon. Ei sunt sceptici inclusiv in privinta afirmatiei din adresa trimisa de catre Greenpeace, ca ar fi fost facut un studiu. Era imposibil, spun, pe buna dreptate, edilii, sa se efectueze un studiu, de orice natura, fara sa se ceara sprijinul autoritatilor locale si judetene. Or, nici prefectul, nici presedintele Consiliului Judetean, nu stiu nimic de o asemenea intentie. Mai mult, spun primarii, in conditiile in care Valea Muresului este un areal vizat cu prioritate pentru dezvoltarea producerii de energii regenerabile, mult mai ieftine decat energia nucleara, ar fi absurd sa vrea cineva sa puna in pericol sanatatea si chiar viata cetatenilor. Aceasta, ca sa nu mai vorbim despre afectarea potentialului turistic enorm al Vaii Muresului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente