
Norela Constantinescu, policy officer la DG ENERG a Comisiei Europene, a vorbit, in sectiunea Protectia consumatorilor pe piata de energie a dezbaterii „Eficientizarea pietei interne a energiei la nivelul UE” organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, despre eficienta energetica. Directiva Comisiei Europene e cadru pentru masurile luate de tarile membre in acest sens, a spus Norela Constantinescu.
Prima masura luata este in sectorul cladirilor – al consumatorilor rezidentiali. Renovarea cladirilor trebuie sa tina seama de cladirile publice care trebuie sa fie un exemplu. Obiectivul de a renova 3% din cladiri pe an este un obiectiv ambitios.
Ce se intampla la nivel local? Utilizarea surselor si retelelor de termoficare trebuie sa fie o utilizare eficienta si e nevoie de modernizarea lor. In retelele de termoficare exista pierderi de pana la 70% – in alte retele pierderile sunt de pana la 20%.
Masurile pentru sprijinirea eficientei energetice trebuie sprijinite prin tarife.
Este important sa se faca facturare cu informarea adecvata a consumatorilor. Ce inseamna asta? E destul de greu, dar daca la sfarsit duce la o reducere a ce se plateste merita facut si utilizarea contoarelor inteligente face posibil acest lucru.
Pentru industrii si IMM-uri directiva de eficienta energetica a prevazut auditurile energetice si suport financiar pentru IMM-uri pentru audituri energetice
Retelele de gaz si electricitate: contoare si retele de distributie inteligente pot fi instalate, sa dea consumatorului posibilitatea sa reduca consumul.
Studiile din UE 15 arata ca prin utilizarea contoarelor inteligente se poate reduce cu 2 – 8% consumul – procent important, dar nu semnificativ. Trebuie sa existe si tarife care sa permita alegerea momentului in care consumatorul sa utilizeze energia electrica. In plus – posibilitatea de a avea un management al echipamentelor casnice – se pune insa o problema: cat se poate permite unui operator extern sa intervina in managementul echipamentelor casnice dintr-o locuinta privata?
CE a permis statelor sa faca analize de cost si beneficiu.
Multe tari vest-europene introduc pe piata contoare inteligente – exista un beneficiu in a le instala – Italia a impus aceste contoare.
Pe piata de gaz – s-au facut studii, analize cost/beneficiu – beneficiul contoarelor inteligente nu este atat de evident – si sunt tari care au decis sa nu le adopte pentru gaz
Romania s-a angajat sa aduca aceste contoare pe piata din 2013 si sa le inplementeze pentru 80% dintre consumatiori pana in 2020.
In continuare, Norela Constantinescu a prezentat initiativa Smart Cities – initiativa care a avut mai mult succes pentru orasele care au luat multe masuri si au implementat masuri de eficienta enrgetica la nivel local prin mai multe elemente
La nivel european – s-au identificat 3 sectoare: energie, transporturi, telecomunicatii. Solutiile sunt inovative – nu atat de cercetare, dar sunt masuri care implica un risc si CE asigura finantare prin programul cadru la nivel european; apoi pot fi utilizate fonduri europene si implicarea bancilor.
Ideea este de a avea cartiere care iau masuri de eficienta la cladiri, dar le privesc in combinatie cu utilizarea retelelor de termoficare si utilizarea infrastructurii inteligente de retea electrica. Plus utilizarea inteligenta a transporturilor, utilizarea structurilor electrice – pentru vehicule electrice de exemplu. Cel mai important – a pune aceste tipuri de proiecte intr-o planificare pe termen lung.