Cum se obtine eficienta energetica

Republica Moldova: Fondul pentru Eficien?? Energetic? ?i-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficien?? energetic? ?i surse de energie regenerabile
Cum se obtine eficienta energetica
Cum se obtine eficienta energetica

Norela Constantinescu, policy officer la DG ENERG a Comisiei Europene, a vorbit, in sectiunea Protectia consumatorilor pe piata de energie a dezbaterii „Eficientizarea pietei interne a energiei la nivelul UE” organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, despre eficienta energetica. Directiva Comisiei Europene e cadru pentru masurile luate de tarile membre in acest sens, a spus Norela Constantinescu.

Prima masura luata este in sectorul cladirilor – al consumatorilor rezidentiali. Renovarea cladirilor trebuie sa tina seama de cladirile publice care trebuie sa fie un exemplu. Obiectivul de a renova 3% din cladiri pe an este un obiectiv ambitios.
Ce se intampla la nivel local? Utilizarea surselor si retelelor de termoficare trebuie sa fie o utilizare eficienta si e nevoie de modernizarea lor. In retelele de termoficare exista pierderi de pana la 70% – in alte retele pierderile sunt de pana la 20%.
Masurile pentru sprijinirea eficientei energetice trebuie sprijinite prin tarife.

Este important sa se faca facturare cu informarea adecvata a consumatorilor. Ce inseamna asta? E destul de greu, dar daca la sfarsit duce la o reducere a ce se plateste merita facut si utilizarea contoarelor inteligente face posibil acest lucru.
Pentru industrii si IMM-uri directiva de eficienta energetica a prevazut auditurile energetice si suport financiar pentru IMM-uri pentru audituri energetice

Retelele de gaz si electricitate: contoare si retele de distributie inteligente pot fi instalate, sa dea consumatorului posibilitatea sa reduca consumul.

Studiile din UE 15 arata ca prin utilizarea contoarelor inteligente se poate reduce cu 2 – 8% consumul – procent important, dar nu semnificativ. Trebuie sa existe si tarife care sa permita alegerea momentului in care consumatorul sa utilizeze energia electrica. In plus – posibilitatea de a avea un management al echipamentelor casnice – se pune insa o problema: cat se poate permite unui operator extern sa intervina in managementul echipamentelor casnice dintr-o locuinta privata?

CE a permis statelor sa faca analize de cost si beneficiu.

Multe tari vest-europene introduc pe piata contoare inteligente – exista un beneficiu in a le instala – Italia a impus aceste contoare.
Pe piata de gaz – s-au facut studii, analize cost/beneficiu – beneficiul contoarelor inteligente nu este atat de evident – si sunt tari care au decis sa nu le adopte pentru gaz

Romania s-a angajat sa aduca aceste contoare pe piata din 2013 si sa le inplementeze pentru 80% dintre consumatiori pana in 2020.
In continuare, Norela Constantinescu a prezentat initiativa Smart Cities – initiativa care a avut mai mult succes pentru orasele care au luat multe masuri si au implementat masuri de eficienta enrgetica la nivel local prin mai multe elemente
La nivel european – s-au identificat 3 sectoare: energie, transporturi, telecomunicatii. Solutiile sunt inovative – nu atat de cercetare, dar sunt masuri care implica un risc si CE asigura finantare prin programul cadru la nivel european; apoi pot fi utilizate fonduri europene si implicarea bancilor.

Ideea este de a avea cartiere care iau masuri de eficienta la cladiri, dar le privesc in combinatie cu utilizarea retelelor de termoficare si utilizarea infrastructurii inteligente de retea electrica. Plus utilizarea inteligenta a transporturilor, utilizarea structurilor electrice – pentru vehicule electrice de exemplu. Cel mai important – a pune aceste tipuri de proiecte intr-o planificare pe termen lung.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *