Fondul pentru Mediu foloseste finantare din taxa auto pentru spatiile verzi din localitatile mici. Europa cere ca fiecare roman sa beneficieze in anii urmatori de minimum 26 de metri patrati de verdeata. Bucurestenii nu au parte nici de jumatate din aceasta norma minima.
Finantarea unui numar de aproape 185 de proiecte, depuse de primarii si de consiliile judetene, pentru crearea unor noi spatii verzi in localitati, cat si pentru imbunatatirea celor existente a fost aprobata ieri catre Executiv. Astfel, aceste proiecte locale vor primi de la Administratia Fondului pentru Mediu aproximativ 125 de milioane de lei.
Prin noul act normativ au fost aprobate spre finantare proiectele selectate in cadrul „Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”, depuse in cele doua sesiuni, care s-au aflat in curs de desfasurare pana la data de 5 septembrie 2008. In acest moment, are loc cea de-a treia sesiune de depunere a dosarelor de finantare pentru spatii verzi, iar termenul-limita stabilit de Ministerul Mediului este 12 octombrie 2009.
Gradinile din capitala, pe cale de disparitie
Pentru anul 2009, „Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati” are alocate de 200 milioane lei prin bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Fondului pentru Mediu. Numai in Capitala, spatiile verzi au disparut in ultimii 18 ani in proportie de 60%.
In Bucuresti, exista aproximativ 13 milioane de metri patrati de spatii verzi fata de 35 de milioane de metri patrati in 1989. Asta inseamna ca, din 1990, ritmul de disparitie a zonelor verzi a fost de aproximativ o suta de hectare pe an. Prin urmare, unui bucurestean ii revin, in prezent 2,5 metri patrati de spatiu verde, adica un sfert din norma minima la nivel european.
Codasii Europei la aer curat
Media europeana pentru spatiile verzi este asigurata intr-o singura resedinta de judet din Romania, si anume Botosani. Conform normelor Uniunii Europene (UE), in lipsa acestui spatiu minim, sanatatea cetatenilor este pusa in pericol. Organizatia Mondiala a Sanatatii prevede o medie minima de 50 de metri patrati de spatiu verde. In Danemarca exista o limita de spatiu verde de 60 de metri patrati pe cap de locuitor, in Anglia, de 64 de metri patrati, iar in Suedia, de 83 de metri patrati.
Sursa: Adevarul