Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa auto este discriminatorie

  0
  541
  Trend anormal pe piata auto, alimentat de timbrul de mediu
  Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa auto este discriminatorie
  Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa auto este discriminatorie

  Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis pe 3 februarie ca taxa auto adoptata in 2012 incalca legislatia europeana. Curtea a constatat ca taxa auto din 2012 ”descurajeaza punerea in circulatie a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre”

  Banii colectati in baza acestei taxe vor trebui returnati cetatenilor. Potrivit hotnews, doua instante din Romania au transmis catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene intrebari preliminare in care solicitau clarificari legate de taxa de poluare din 2012. Mai precis instantele au solicitat Curtii sa explice daca din perspectiva legislatiei europene taxa de poluare pentru masinile luate la ocazie din alte tari UE este una discriminatorie sau nu.

  Curtea a decis ca intr-adevar o astfel de taxa impusa masinilor la mana a doua importate din alte tari este discriminatorie. Curtea si-a motivat astfel decizia: ”Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune unui regim de impozitare precum cel instituit, apoi circumscris de reglementarea nationala in discutie in litigiile principale, prin care un stat membru aplica autovehiculelor o taxa pe poluare care este astfel stabilita incat descurajeaza punerea in circulatie, in acest stat membru, a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala”.

  Juristii consultati de hotnews au explicat ca taxele incasate in baza legii din 2012 vor trebui returnate de catre stat si ca cei care le-au platit pot deschise procese in acest sens. In dosarele in care instantele au dispus ca statul nu trebuie sa returneze taxa auto cei care au pierdut procesele pot cere revizuirea sentintei in baza deciziei curtii europene.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.