Sindicatele ALRO: Taxele pentru energia regenerabila si de cogenerare duc la faliment industria energointensiva

0
535
Alro şi-a redus emisiile de carbon sub media europeană
Sindicatele ALRO: Taxele pentru energia regenerabila si de cogenerare duc la faliment industria energointensiva
Sindicatele ALRO: Taxele pentru energia regenerabila si de cogenerare duc la faliment industria energointensiva

Taxele pentru energia regenerabila si de cogenerare imping catre faliment industria energointensiva din Romania, iar populatia si autoritatile romane nu au decat de pierdut din dezechilibrul macroeconomic introdus prin schema de sprijin a energiei regenerabile, se arata intr-un comunicat remis joi de Sindicatele reunite ale Alro.

‘Sindicatele reunite ale Alro doresc sa exprime totala nemultumire fata de modul in care autoritatile romane au tratat pana in prezent problema taxei pentru energia regenerabila si a taxei de cogenerare, care imping catre faliment industria energo intensiva din Romania. Alro a incheiat si 2012 si 2013 pe pierdere, nemaiputand sa continue sa sustina aceasta pierdere. Inca de acum un an, am inaintat adrese oficiale catre autoritatile statului, potrivit carora companiile mari consumatoare de energie din Romania platesc enorm de mult (uneori si de peste 20 de ori) fata de firmele similare din celelalte tari’, se arata in comunicatul citat.

Sindicatele Alro solicita, totodata, autoritatilor romane sa implementeze cat mai urgent mecanismul de exceptare a industriei energo-intensive de la plata taxei pentru energia regenerabila si a taxei de cogenerare, pentru salvarea locurilor de munca.

‘Exceptarea de la plata taxei pentru energia regenerabila trebuie sa se faca la maximul permis de Comisia Europeana, adica de 85% pana la 31.12.2017, respectiv 80% dupa acea data. Orice alte valori mai mici nu sunt suficiente pentru a salva industria energointensiva. Solicitam ca taxa de cogenerare sa fie redusa la maximum 0,5 Euro/MWh pentru industria energointensiva din Romania. De asemenea, solicitam autoritatilor sa comunice public data pana la care vor da publicitatii mecanismele de exceptare, si de cand vor putea beneficia de acestea marii consumatori industriali de energie. Daca nu vom primi un raspuns multumitor din partea autoritatilor, ne rezervam dreptul ca – incepand cu luna martie – sa facem uz de toate mijloacele legale de lupta sindicala pentru a ne pastra locurile de munca’, se mai spune in comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.