Daca nu noi, atunci cand?

padureE foarte usor sa dam vina pe altii, sa vedem doar greselile altora, sa gasim mereu scuze, sa ne facem ca ploua.

IGNORANTA. Probabil ca acesta e cuvantul care ar caracteriza o mare (nu spun toata) parte a populatiei Terrei.

Cum reactionezi cand un individ, desi nu-ti zice nimic, aduna mizeria ce-o lasi in urma ta? Probabil iti crapa obrazul de rusine, caci te priveste ca pe un necivilizat, un inapoiat, care nu ii respecta pe cei din jur, dar in primul rand nu se respecta pe el insusi. Sau poate … nu ?!

Cum reactionezi cand, in plina strada, vezi o fetita care tine in mana, de o bucata de vreme, o coaja de banana, vrand sa o arunce intr-un cos de gunoi? Ei bine, ceea ce m-a socat pe mine a fost reactia mamei, care vazand-o, in loc sa-i incurajeze intentia de a pastra mediul curat, i-a dat o palma peste incheietura, pentru a scapa coaja pe jos [MOTIV: i se murdareste odrasla pe maini, pe rochita].

Intrebare: ce ar trebui copilul sa inteleaga din asta? In astfel de situatii, cum ar putea sa ajunga sa iubeasca natura, sa vrea sa o protejeze, sa inteleaga ca omul se dezvolta armonios doar intr-un spatiu natural curat si ingrijit?

Iar daca familia (needucata adecvat la vremea ei) nu poate sa instruiasca copilul pe acest plan, mai mult ca sigur institutiile academice ar trebui sa faca ceva in aceasta privinta. Sunt de parere ca micutii trebuie invatati de mici ce este natura, si ce importanta are ea in viata omului, precum si urmarile negative/pozitive pe care le poate prezenta mediul inconjurator in diferite conditii. E mai usor sa inveti, decat sa dezveti!

Probabil ca nu vor intelege de la inceput ce, de ce, cand si cum. Dar (inca) nu se pune problema imaginii de ansamblu. Trebuie sa intelegem faptul ca fiecare persoana conteaza, in individualitatea ei. Fiecare are mica lui contributie la salvarea planetei.

Ce-ar fi daca fiecare ar mai planta, din cand in cand, cate-o floare, cate-un copac? Ce-ar fi daca am renunta la vechile si proastele obiceiuri de aruncare a gunoiului in spatii neamenajate? Ce-ar fi sa incetam cu defrisarile masive, sa incepem sa reciclam, sa ne gandim la problema apei, la efectul de sera? Doar asa vom putea face diferenta dintre binele si raul, frumosul si uratul care se manifesta la nivelul habitatului uman. In acest mod ne vom dovedi adevaratul grad de civilizatie.

Eu una refuz sa fiu o ignoranta! Refuz sa ma alatur celor care spun „- Degeaba nu arunc mizerii pe jos, degeaba protejez natura, daca cei din jurul meu o polueaza in mod continuu!”. Refuz sa fiu o copie gresita, a unei copii, a unei copii, a unei copii.

Acest articol a fost inscris intr-un concurs. Daca v-a placut, il puteti vota aici:

http://www.naturalist.ro/societate/daca-nu-noi-atunci-cand/

multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *