Marea Nordului si Marea Baltica se incalzesc extrem

web10010808014275351.jpgPesti tipici Marii Mediterane sunt prinsi din ce in ce mai des in plasele pescarilor din Marea Baltica. De aceea, cercetatori ai Institutului Leibniz pentru Prevenirea deversarilor in Marea Baltica si de la Universitatea Tehnica din Copenhaga, au comparat temepraturile de acum 140 de ani.Acestia vor sa observe de ce pesti din marile calde se pot intalni tot mai des in apele nordice. Cum arata temeperaturile masurate timp de 140 de ani, exista o crestere de 1,4 grade la suprafata apelor. · Una din primele estimari in ceea ce priveste schimbarea climaterica In lumea stiintifica se stia ca asemenea date pe termen lung pot fi suparatoare/ inoportune, insa pana la raza de masurare olandeza, nimeni nu a valorificat un punct de vedere al unei posibile schimbari climaterice, a explicat biologul Doris Schiedek din cadrul Institutului Leibniz. Ea a publicat impreuna cu colegul din Copenhaga Brian MacKenzie noile cunostinte in revista stiintifica „Global Chance Biology”. · Temperatura marii a crescut din 1985 cu 1,4 grade Analiza datelor releva in primul rand ca in ultimii zeci de ani au fost incalcate fluctuatiile climatice. Astfel, cercetatorii au putut studia perioada de caldura din jurul anilor 1940-1950. „Intre 1985-2000 valoarea medie a temeperaturii apei in lunile iulie-septembrie a crescut aproximativ cu 1,4 grade”, au explicat cercetatoarea. Astfel, cresterea este de trei ori mai mare decat a prognozat departamentul pentru clima din cadrul ONU, adica o rata de incalzire de 0,03 grade celsius pe an. „Si consilierul ONU pe probleme climaterice a avertizat, ca Europa se incalzeste mai repede decat intreg Pamantul ca unitate si ca aceasta crestere a temperaturii se va accelera in urmatorii 12 ani.”

· Analizele arata variatii extreme ale temperaturii

Variatiile datelor pe termen lung din Marea Nordului si Marea Baltica au aratat in afara de relevantele cresteri de temperatura si intensificarea unei veri mai calde si de asemenea unei ierni mai blande. Pentru viata din Marea Baltica, o asemenea crestere inseamna o schimbare dramatica a conditiilor de viata, deoarece multe vietuitoare sunt obisnuite cu temperaturi mai reci. „Cu cresterea temperaturii, aceste specii ating limitele de acomodare. Un rol aici salinitatea redusa a Marii Baltice si ca si inainte prezenta elementelor poluante”, a observat Doris Schiedek.

· Sunt prognozate viariatii pana la 6 grade

In urmatoarele sute de ani Consiliul pentru clima globala a prognozat o variatie de pana la 6 grade. Astfel, biologii tin seama de o imbinare calra de specii in Marea Baltica. In concluzie, cercetatoarea crede ca in plasele pescarilor apar inca de acum pesti din paturile marine calde.

http://www.umweltschutz-news.de/334artikel2034.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *