Daescu (GNM): Protejarea mediului inconjurator, un scop atat pentru autoritati, cat si pentru populatie

Un s?m?rean a fost amendat de poli?ia local? c? a plantat trei copaci
Daescu (GNM): Protejarea mediului inconjurator, un scop atat pentru autoritati, cat si pentru populatie
Daescu (GNM): Protejarea mediului inconjurator, un scop atat pentru autoritati, cat si pentru populatie

Protejarea mediului inconjurator si sanatatea populatiei reprezinta doua obiective extrem de importante pentru Garda Nationala de Mediu /GNM/, institutie care aniverseaza un deceniu de activitate, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Ovidiu Constantin Daescu, comisar general al GNM.

‘Garda Nationala de Mediu aniverseaza, astazi /marti, 12 martie 2013, n.r./, 10 ani de la infiintarea sa, ca institutie publica cu atributii de control in domeniul protectiei mediului (…) este o ocazie pentru mine de a lansa un indemn adresat publicului larg in vederea conjugarii eforturilor pe directia protejarii mediului inconjurator (…) ne dorim ca aceasta zi sa aiba o insemnatate simbolica pentru toti cetatenii. Spun asta, pentru ca activitatea si misiunea GNM nu vizeaza doar protejarea mediului, ci e integrata unui concept mai larg, care leaga sanatatea mediului de sanatatea cetatenilor si de calitatea vietii (…) Cu totii trebuie sa fim constienti ca mediul este un patrimoniu comun, pe care avem datoria de a-l pastra pentru generatiile viitoare’, a afirmat Daescu.

Ziua de 12 Martie marcheaza infiintarea Garzii Nationale de Mediu /GNM/ ca institutie care aplica prevederile legale privind protectia factorilor de mediu. In acest sens, marti, sunt organizate actiuni de ecologizare la Hunedoara, pe raza municipiului Deva – Zona Zavoi, impreuna cu reprezentantii Primariei Deva, la Vaslui, unde elevii vor participa la ecologizarea raului Delea, si la Giurgiu, unde se va desfasura o actiune de salubrizare in zona Parc Alei din Giurgiu.

De asemenea, actiuni de plantare de puieti vor avea loc la Braila, in paralel cu popularizarea activitatilor GNM in randurile elevilor de la Scoala Al. Ioan Cuza, la Pitesti si la Constanta, precum si initiative de educatie ecologica derulate la Sibiu, Galati, Targoviste, Ramnicu Valcea, Caras Severin si Timisoara, unde elevii vor participa la un concurs pe tema problemelor de mediu.

Pe de alta parte, dezbateri si work-shopuri vor fi organizate la Arad, Bihor si la Brasov, unde, in Aula Universitatii, este programat un seminar privind activitatile desfasurate de GNM – CJ Brasov, urmat de o vizita la statia de tratare a apei de la Sacele. La Gorj si la Mehedinti, vor avea loc mese rotunde pentru promovarea unui mediu sanatos, impreuna cu organizatiile neguvernamentale de mediu.

Potrivit Garzii de Mediu, in mai multe judete se desfasoara actiuni de informare prin distribuirea de fluturasi si pliante privind activitatea institutiei. Totodata, in cadrul proiectului ‘Alinierea metodologiei de control a GNM la directivele si conventiile de control internationale’, Comisariatul General al GNM organizeaza, la Pitesti, o conferinta regionala pentru constientizarea publicului privind riscurile pe care le implica traficul ilicit de specii protejate. Evenimentul face parte dintr-o serie de opt conferinte regionale, organizate in tara, la care sunt invitate sa participe autoritatile locale, institutiile care colaboreaza cu GNM si ONG-urile de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *