Barbatii care consuma zilnic alcool prezinta cu 33% mai putine riscuri de a suferi de maladii cardiace, insa acest lucru nu se aplica si in cazul femeilor, releva un studiu spaniol, citat de bbc.co.uk.
Alcoolul are efecte benefice asupra inimii barbatilor, mai ales daca este consumat zilnic. Astfel, pentru consumatorii de sex masculin care beau mai putin de un pahar de vodca zilnic, riscul de maladii cardiace este cu 35% mai scazut, in timp ce pentru cei care beau intre 3 si 11 pahare zilnic, riscul scade cu 50%. Femeile consumatoare de alcool nu au, insa, aceleasi beneficii, releva un studiu realizat de cercetatorii spanioli. Aceste beneficii nu au fost constatate in cazul femeilor, dar ele oricum sufera din start de mai putine afectiuni cardiace decat barbatii.
Cercetatorii sunt de parere ca aceste diferente provin din faptul ca femeile proceseaza alcoolul in mod diferit, hormonii feminini protejand organismul in fata acestei boli. Mecanismele care stau in spatele acestui fenomen sunt neclare, dar se stie ca alcoolul ajuta la ridicarea nivelului de colesterol bun, care impiedica formarea placilor de colesterol rau (lipoproteine de densitate scazuta) in artere.
Studiul, realizat in Spania, o tara in care se inregistreaza o rata destul de ridicata a consumului de alcool si una destul de scazuta a maladiilor coronariene, a fost efectuat pe un esantion alcatuit din 15.500 de barbati si 26.000 de femei. Voluntarii, cu varstele cuprinse intre 29 si 69 de ani, au raspuns la diverse intrebari ce le-au fost puse de cercetatori, vizand stilurile lor de viata, dupa care au fost monitorizati timp de 10 ani. Ei au fost grupati in sase categorii, incepand de la persoanele care nu au baut niciodata pana la persoanele care consumau zilnic peste 90 de grame de alcool. Aceasta cantitate reprezinta echivalentul a opt sticle de vin pe saptamana.
Oamenii de stiinta critica, insa, concluziile studiului, avertizand ca un consum ridicat de alcool creste riscul de aparitie a altor maladii, iar alcoolul se face vinovat de 1,8 milioane de decese in fiecare an pe glob.
Sursa: Gandul