Interviu cu Daniel Ilusca, presedintele Asociatiei Patronatului in Turism din Delta Dunarii
Reporter: Am vorbit in aceste zile cu mai multi operatori turistici si spun ca numarul de vizitatorilor este mult mai mic acum fata de anii anteriori. Ce nu merge in turism si care sunt solutiile?
Daniel Ilusca: Multe lucruri nu merg bine in turismul romanesc si as compara turismul din Bulgaria cu cel din Romania. Faptul ca turismul din Bulgaria reuseste sa atraga 8,5 milioane de turisti straini, iar noi numai 1,5 milioane, spune multe. Este vorba de cota TVA-ului, cota de impozit pe profit, costul utilitatilor, costul salariilor, costul viramentelor care se platesc la salariati si faptul ca Romania nu poate asigura, in general, 12 luni din 12 luni pentru o locatie si in general se asigura pentru sase-opt luni si pentru cei de la mare, cat si pentru cei de la munte sau din Delta Dunarii. Dar in general este vorba despre fiscalitatea pe care o aplica statul roman.
Rep.: Care sunt solutiile?
D.I.: In primul rand trebuie redusa fiscalitatea. Deci marea noastra problema este multitudinea de taxe, avize, acorduri, autorizatii, iar toate acestea pentru ca legile sunt extrem de absurde. De exemplu, fiecare agent economic din Delta Dunarii trebuie sa completeze un formular pe care trebuie sa scrie cat gunoi arunca lunar. Aceasta hartie trebuie dusa la trei instiitutii si nu o putem completa noi, ci o persoana autorizata si de ce este nevoie de asta? Credeti ca un ospatar nu cunoaste conditiile de igiena? De este nevoie sa inventam tot felul de lucruri care de obicei au la baza un ordin de ministru sau o hotarare de Guvern si care este de fapt o interpretare a legii?
Rep.: De ce se intampla asta si cine profita de pe urma acestor nenumarate ordine si hotarari de Guvern?
D.I.: Profita in general functionarii publici care, e adevarat, au salarii mici, dar nu mi se pare firesc ca astfel de acte normative sa fie promovate pentru ca nu fac altceva decat sa intarzie si sa blocheze activitatile economice si care, evident, genereaza in final costuri. Turistii vor ca preturile sa fie ca in Bulgaria, si poate asa si este, dar la acestea se adauga taxele romanesti care duc la o crestere a costurilor pentru turisti.
Rep.: Ce procent din ceea ce castigati va ramane, si cat merge la stat?
D.I.: Cred ca, in ceea ce priveste turismul din Delta Dunarii, in ultimii patru ani nu putem vorbi de profit. Dar ipotetic, statul, la o cifra de afaceri de 13-14 miliarde, ia sub forma de taxe in jur de 6 miliarde, ceea ce este aberant. Si vorbim aici de patru luni de turism intr-un an care in principiu se poate extinde si la sase, dar in ultimii ani nu s-a intamplat asta. Inainte aveam turisti si in noiembrie sau decembrie, sau in luna martie, dar acum nu se mai poate vorbi de asta. Deci este nevoie de o politica nationala in ceea ce priveste turismul, dar si in ceea ce priveste modul in care se opereaza in sistemul fiscal. Este nevoie de implicarea statului roman in eradicarea evaziunii fiscale pentru ca este o forma de concurenta neloiala care, in Delta Dunarii, este la cote alarmante. De asemenea, este nevoie de o verificare a celor care practica servicii de turism sa se verifice daca se respecta acele servicii minime necesare pentru clasificarea pensiunilor. Acum, conform normelor legale, cei care vor sa isi clasifice unitatile de cazare se autocalifica, isi trimit documentele si urmeaza sa vina un organism de control de la Ministerul Turismului care sa verifice daca se indeplinesc acele conditii. Pentru ca nu este suficient sa ai o locatie corespunzatoare, ci trebuie sa asiguri si serviciile necesare.
Rep.: Vorbiti aici si despre localnicii care practica agroturismul?
D.I.: Nu, iar in cadrul asociatiei noastre patronale fac parte inclusiv aceste pensiuni, prin ANTREC. Problema pe care o au aceste mici pensiuni este urmatoarea, in urma cu doi ani a fost adoptat un act normativ, o norma sanitar-veterinara, prin care se impune ca operatorii din turism sau agroturism sa aiba dotarile pe care le are un hotel si este firesc sa nu poata sa le aiba. Nu pot sa inteleg de ce aceste mici pensiuni au functionat fara probleme pana in 2010, iar acum nu se poate. Decizia nu se explica avand in vedere ca nu a existat o rata a imbolnavirilor, sau alt fel de probleme. Si mai este o problema, actele normative se schimba din an in an sau in momentul in care se schimba directorul unei institutii, si nu este normal sa se intample asa. Am vizitat mai multe zone turistice din lume si am vazut ca bucatariile lor sunt mici, fata de cele impuse de Romania. Deci se poate spune ca ne vrem mai catolici decat Papa. Deci legile de la noi mi se par prea stricte, daca nu chiar abuzive pentru ca nu cred ca este o problema ca locuitorii deltei sa poata caza la ei acasa 10, maxim 20 de turisti si sa le ofere masa. Este de inteles ca au trecut in zona turismului la negru pentru ca ei din asta traiesc si ei doar din asta se pot intretine. Legile trebuie schimbate si in favoarea lor, evident, si printr-o micsorare a taxelor pe care ei, sau noi, operatorii mai mari, trebuie sa le platim.
Rep.: Cate taxe trebuie sa platiti pentru activitatile pe care le desfasurati in Delta Dunarii?
D.I.: Eu am patru ambarcatiuni de transport rapide pentru care trebuie sa fac revizia o data la doi ani. Stiti cati bani am dat pentru asta? 35 de milioane la Registrul Naval Roman si 65 de milioane la Capitanie, deci 100 de milioane pentru o hartie. Este o suma aberanta. In afara de asta trebuie sa platim un impozit pe barca, taxa de acces a barcii in Delta Dunarii, pe care o achitam la ARBDD, taxa pe loc in barca. Iar asta doar pentru ambarcatiuni. Pentru hotel – pensiune sunt alte taxe, impozitul pe teren, impozit pe cladire, care este la nivelul cladirilor din centrul Bucurestiului. Impozitul nostru este de 100%, in timp ce pe litoral impozitul este de 50%, ceea ce este nefiresc pentru ca noi nu beneficiem nici de autostrazi, nici de alimentare cu gaze sau alte facilitati de care beneficiaza alte locatii. De asemenea, normele la Codul Fiscal, care prevedea ca orice activitate care se desfasoara in Delta Dunarii se poate face folosind combustibil fara accize, acum au fost modificate, iar acum costurile noastre au crescut. Toate acestea se regasesc in costurile pentru turisti, desi acesti bani pe care ei ii platesc nu se regasesc in profiturile noastre.
Rep.: Ce asteptari aveti de la noul Guvern si ce cereti acestui Guvern?
D.I.: Noi nu solicitam decat un singur lucru. Nu mai vrem niciun fel de facilitate, ci dorim un cadru legal in care sa platim taxe si impozite similare oricarui agent economic din Romania. Pentru ca noi suntem suprataxati si nu este firesc sa fie asa. Este nevoie de o abordare a unei legi a turismului specifica Deltei Dunarii, lucru la care noi dorim sa ne implicam in mod direct si ni s-a cerut sprijinul.