Planeta Pamant are mult mai mult petrol, carbune si gaze decat poate omenirea sa consume, insa neexplorate. In contextul incalzirii globale si al luptei pentru reducerea emisiilor de carbon, provocarea se reduce la un singur lucru: combustibilii sunt eminamente utili, foarte valorosi si extrem de importanti din punct de vedere geopolitic, economic, dar mai ales industrial. Si, desi energia verde a facut progrese imense in ultimii ani pentru a oferi o alternativa, gradul nostru de dependenta este prea mare pentru a renunta complet la aceste resurse naturale.
Cantitatile enorme de electricitate si petrol necesare societatilor de astazi nu pot fi convertite atat de usor la orice amestec de energii regenerabile. Si vorbim de un amestec, deoarece fiecare tip de energie regenerabila sufera de diferite limitari: lipsa unui sistem de furnizare constant, incapacitatea de depozitare sau chiar ineficienta productiei (de exemplu, pamanturile pentru productia de biomasa care ar putea fi folosite pentru agricultura). Prin urmare, pentru a fi siguri ca nu vom ramane noaptea fara lumina in case, va trebui sa ne bazam pe un mix de resurse, care, insa, vor fi si mai costisitoare.
Ca sa facem tranzitia de la sursele clasice de energie la cele regenerabile trebuie sa investim intens in infrastructura energetica si in educarea consumatorilor, care vor trebui sa investeasca si ei, la randul lor, in schimbarea infrastructurii energetice din casele lor.
Deoarece factorii climaterici sunt in constanta schimbare, este aproape imposibil ca soarele si vantul sa poata livra energie concentrata, asa cum face carbunele sau petrolul, ceea ce inseamna ca avem nevoie de foarte multe materiale pentru a ajunge la aceeasi cantitate de energie. Desi s-ar zice ca nu ne costa nimic sa producem energie solara, materialele pentru infrastructura pot include substante rare si compusi de inalta puritate, care, insa, costa si ridica pretul final. Pentru energia eoliana, avem nevoie de materiale ca cele utilizate in industria aeronautica pentru paletele de turbine, care sunt si ele deosebit de costisitoare, nemaivorbind de otelul sau betonul necesar pentru a construi mii sau zeci de mii de structuri la fel de inalte ca zgarie-norii.
Dezavantajele nu se opresc aici. Energia obtinuta din arderea combustibililor fosili poate fi usor depozitata, portabila, tranzactionata, iar petrolul poate fi derivat si in alte produse, precum pesticidele, ingrasamintele si materialele plastice. Intrucat si echipamentele necesare pentru productia de energie regenerabila sunt construite tot cu ajutorul combustibililor fosili, resursele de petrol si gaze sunt vitale pentru realizarea bateriilor solare, pentru ridicarea centralelor electrice, pentru intretinerea infrastructurii. Fiecare element mareste si costul final, iar, pana la urma, evitarea acestor costuri uriase ne va redirectiona tot catre explorarea resurselor subterane.
Avem speranta ca intr-o zi energiile curate vor putea aproviziona o populatie de consumatori in crestere. Insa, deocamdata, trebuie sa constientizam importanta resurselor naturale, iar resursele pe care Romania le are in acest moment in exploatare sunt tot mai putine si trebuie urgent suplimentate.