De ce nu s-au dat amenzi pentru toaletarea copacilor

A început campania de toaletare a copacilor din Constan?a
De ce nu s-au dat amenzi pentru toaletarea copacilor

In ciuda protestelor si a reclamatiilor depuse in ceea ce priveste toaletarea brutala a copacilor din Parcul Central, Garda de Mediu nu a aplicat nicio sanctiune.

Asta in pofida faptului ca la Bistrita, in urma cu un an, pentru activitati similare Garda de Mediu a aplicat o amenda de 40.000 de lei. Sefa Garzii de Mediu, Imre Lenke a explicat pentru citynews.ro ca nu a existat temei legal pentru amenda in cazul toaletarii arborilor din Parcul Central.

„Garda de Mediu Cluj nu poate face aprecieri legate de studiile de specialitate ale expertilor in domeniu, implicit nici asupra aspectelor tehnice privind lucrarile de toaletare a arborilor.

Legislatia de mediu fiind o legislatie specifics, este mai greu accesibila opiniei publice intrucat comporta mai multi termeni tehnici. Comisarii Garzii nu pot lua hotarari de sanctionare, respectiv de incetare sau oprire a unei activitati, decat in conditiile legii si nu sub presiunea ONG-urilor sau opiniei publice. O sanctiune aplicata fara dovezi temeinice, si nesustinuta foarte clar de textul de lege, poate implica pierderi la bugetul institutiei, prin obligarea la plata cheltuielilor de judecata. Pana la ora actuala, conform legislatiei de mediu in vigoare, opinia publica nu este o conditie pentru aplicarea unei sanctiuni, in sensul legii”, a precizat Imre Lenke, prim comisar-sef al Garzii de Mediu Cluj.

“Au existat situatii similare in tara, cum este cea de la Bistrita, unde comisarii GNM au aplicat sanctiuni sub presiunea opiniei publice, fara a avea un temei legal, iar instanta a apreciat ca sanctiunea este netemeinica si nelegala, nefiind bine argumentata si sustinuta de textul de lege”, a mai spus aceasta.

Doar 10% dintre amenzile date anul trecut de Garda de Mediu Cluj au fost contestate in instanta, iar un singur proces a fost pierdut de institutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *