Rosia de Amaradia este amenintata de alunecari de teren in special in satul Stejaru, unde an de an, zeci de gospodarii raman izolate

  0
  450
  Alunecari de teren
  Alunecari de teren

  Nu au scapat bine de ninsorile abundente si misiunea deszapezirii, ca acum se pregatesc de un nou calvar, cel al alunecarii de teren provocate de topirea zapezii. Este vorba de autoritatile locale din comuna Rosia de Amaradia care se asteapta la reactivarea alunecarilor de teren in special in satul Stejaru, unde an de an, zeci de gospodarii raman izolate. Nu lipsesc, insa, masurile luate inca din 2011 pentru prevenirea alunecarilor de teren, dar acestea trebuie continuate, spun autoritatile locale.

  Primarul localitatii Rosia de Amaradia este convins ca perioada urmatoare aduce destule motive de ingrijorare. Incalzirea vremii, coroborata cu topirea zapezii si ploile de primavara vor trezi la viata alunecarile de teren, pe care edilul le vede iminente. Cei mai afectati sunt satenii din Stejari, care inca mai traiesc cosmarul din toamna lui 2011, cand o portiune de 50 de metri de drum a fost afectata in urma surparii terenurilor, drumul, infundat, iar familii intregi au ramas izolate. Amenintarea persista, pentru ca localitatea este situata pe deal si fara consolidari temeinice, cele 10 gospodarii din Stejari risca sa ramana rupte de lume. Pentru cei mai multi dintre sateni si localnici, nu a trecut inca nici greul iernii, care nu s-a mai aratat atat de indaratnica de multi ani, dar spera sa o scoata la capat. Toate la timpul lor, insa, spun oamenii care au incredere ca masurile luate de autoritati nu-i va lasa la greu. „Nu am mai vazut asa iarna, de pe vremea bunicilor, dar cu vremea nu trebuie sa te pui. Ninsoare sau ploaie, cine suntem noi sa le oprim?! Putem, insa, sa ne ingrijim sa nu murim in timp ce natura isi urmeaza cursul. Casa de o am aici am consolidat-o iar ce a mai facut primaria sper sa ne scape”, a spus un localnic. Lupta cu alunecarile de teren in Stejari poate fi castigata daca zona va fi consolidata riguros, dar ca investitia sa fie posibila este nevoie de 1 miliard de lei vechi. Demersurile au inceput de anul trecut, cand a fost intocmit un proiect de hotarare prin care este solicitata suma necesara. „Am facut demersuri catre Guvern prin intermediul Prefecturii si Consiliului Judetean, ca pentru repararea portiunii de drum din satul Stejari sa primim un miliard de lei vechi care sa ne ajute sa consolidam zona”, a declarat edilul Liviu Cotojman. Masuri preventive au fost luate in zona centrului civic si in satul Cornatel. Primaria nu a stat cu mainile in san iar investitii au fost realizate aici in lucrari de indiguire si consolidare. Primarul din Rosia de Amaradia spune ca in comuna situata pe deal alunecarile sunt iminente, dar in cazul reactivarii lor, spera ca anul acesta sa lase cat mai putine urme prin masurile luate iar oamenii sa nu aiba de suferit.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.