Ca si in anii trecuti, Oceanul Pacific s-a acoperit cu spuma pe unele coaste ale Australiei.
Expertii pun acest fenomen pe seama impuritatilor existente in ocean care, invartite de curenti puternici, formeaza o masa gigantica de clabuci.
Desi au fost atentionati de salvamari cum ca aruncarea in valuri ar putea fi periculoasa, surferii se aventureaza in faldurile de spuma, unii dintre ei fiind, pentru prima data, martorii unui asemenea fenomen.
Multi spun ca oceanul e plin de spume pentru ca „cineva” ar fi aruncat in apa o mare cantitate de detergent de vase. Altii compara insa aspectul oceanului cu o ceasca imensa de cappuccino. Spuma e atat de usoara incat, daca e suflata din palma, ea pluteste lin minute in sir.
Fenomenul are loc de cateva luni
Acelasi fenomen a fost constatat cu cateva luni in urma pe plaja din Yamba, din sud-estul Australiei. Locuitorii spun ca acest fenomen nu mai fusese observat de 30 de ani. Spuma a acoperit intreaga plaja si jumatate din terenul ocupat de cladirile din apropierea coastei, inclusiv centrul de salvamari.
Acolo, multi copii au fost vazuti jucandu-se in spuma, fara sa tina cont ca prin ea se intrevedeau si plante moarte sau pesti descompusi. Oamenii de stiinta au incercat sa ofere o explicatie motivului pentru care se formeaza aceasta spuma.
Fenomenul a fost numit „valuri inspumate” si este creat de impuritatile existente in mare precum sarea, diversi compusi chimici si plantele moarte asupra carora curentii oceanici au un efect echivalent cu cel al mixerului asupra albusului de ou.
Cercetatorii spun ca impuritatile sunt amestecate de curentii puternici ce provoaca formarea unor bule de aer asemanatoare celor de sapun, iar din cauza valurilor bulele devin din ce in ce mai fine si se „lipesc” intre ele provocand formarea masei de spuma.
Sursa: Adevarul