Fondurile pentru parcuri, prea mici pentru primari

Edilii se plang ca doua milioane nu ajung nici pentru amenajarea unui parc de zece hectare.

Marimea fondurilor date de Ministerul Mediului pentru amenajarea de parcuri si spatii verzi ii nemultumeste pe primari. Edilii spun ca banii nu le ajung pentru a termina proiectele pe care si le-au propus. Multi dintre edili sustin ca sumele pe care le-au primit pot fi folosite numai pentru o parte din amenajarile pe care vor sa le faca.

Specialistii de la firmele de amenajari exterioare spun ca un metru patrat de spatiu verde costa intre 6 si 25 de lei, in functie de fertilitatea solului si de plantele folosite. „Din suma maxima de doua milioane de lei poti sa infiintezi pana in 10 hectare de parc. Banii nu ajung si pentru alei sau pentru cheltuielile de imprejmuire”, spune Doru Dobrescu, reprezentant al firmei de Servicii Bistritene pentru Spatii Verzi.

La Gura Humorului, parc dendrologic

Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciu, a primit 500.000 lei pentru reabilitarea si extinderea spatiului verde din Lunca Moldovei, desi suma ceruta era mult mai mare. „Avem un parc dendrologic care a devenit jungla si pe care vrem sa-l reamenajam. Proiectul era mult mai mare, in valoare de un milion de euro”, a declarat Marius Ursaciu. Sumele primite vor fi folosite pentru plantarea a 40 de noi specii si pentru salvarea plantelor aflate in pericol.

La Modelu, banii ajung de un hectar

Comuna Modelu, din Calarasi, a obtinut pentru infiintarea unui parc verde 500.000 de lei. Primarul comunei, Gheorghe Dobre, sustine ca aceasta suma ii este de ajuns doar pentru finalizarea a o treime din proiect.
„La noi e si o zona inundabila, fiind pe malul bratului Borcea, si avem si costuri suplimentare pentru diguri de protectie”, a declarat primarul din Modelu.

„Chitila Verde”, doar 30%

Orasului Chitila i-a fost alocat un milion de lei pentru un parc dendrologic. „E vorba de un parc de 3,5 ha pe malul Lacului Chitila, care va fi o componenta a strategiei de dezvoltare a orasului numita „Chitila Verde”. Un arhitect francez specializat in peisagistica a venit cu ideea parcului dendrologic si ni s-a parut bine-venita. E un proiect in valoare totala de un milion de euro. Cu banii alocati vom putea realiza doar 30% din acest proiect”, a explicat Emilian Oprea, primarul din Chitila.

Terenul fertil ajuta

Primarul din comuna constanteana Limanu, Nicolae Urdea, a depus un proiect pentru un complex de patru parcuri mici, pentru care i-au fost alocati 500.000 de lei. El considera suficienta aceasta suma pentru a-si duce la bun sfarsit proiectul. „Proiectul nostru cuprinde un parc de 5.000 de mp, doua de 2.000 de mp si altul de 1.500 de mp. Cred ca ne vom incadra in acesti bani pentru ca avem utilajele noastre si teren fertil”, a declarat optimist primarul din Limanu.

400.000 de euro, doar reamenajarea unui spatiu

Anul trecut, trei parcuri din tara au fost reamenajate in cadrul proiectului Petrom „Parcurile Viitorului”. Reabilitarea fiecarui parc a costat cateva sute de mii de euro. Prin urmare, constructia unui spatiu verde pe teren viran ar fi mult mai costisitoare.

„Pentru constructia unui parc de aproximativ 17.000 mp am cheltuit cam 400.000 de euro. Dar parcurile pe care le-am reamenajat nu au fost terenuri virane. Ca sa construiesti un parc de la zero, cheltuielile ar fi mult mai mari”, a declarat Mona Nicolici, Communication Manager la Petrom.

„Ca surse de energie alternativa, parcurile sunt dotate cu panouri solare in zonele cu gradene si cele de odihna si cu un sistem de reciclare a apei”, a mai spus Mona Nicolici, care a justificat astfel costurile celor trei parcuri. La pret s-au adaugat si serviciile unui peisagist, pentru ca fiecare parc trebuie construit in concordanta cu arhitectura zonei in care este plasat.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *