De Ziua Dunarii, WWF deschide un Centru de Informare ecologica la Slatina si participa la Targul International Dunarea si Delta

De Ziua Dunarii, WWF deschide un Centru de Informare ecologica la Slatina si participa la Targul International Dunarea si Delta

World Wide Fund for Nature (WWF) – Romania si Agentia pentru Protectia Mediului Olt au deschis vineri, 29 iunie, Centrul de Informare „Frontiere Verzi” din Slatina .

Gazduit de Agentia pentru Protectia Mediului Olt, centrul va fi un spatiu deschis publicului, care va reuni pasionatii de natura de toate varstele. Pentru a marca lansarea, copiii din cadrul Clubului Cormoranului, din satele Gircov si Giuvarasti, au pregatit un moment artistic dedicat legendelor Dunarii. In paralel, WWF participa la Targul International Dunarea si Delta, gazduit de complexul Romexpo.
Centrul de Informare de la Slatina este un spatiu in care vizitatorii vor gasi numeroase informatii si materiale informative care reflecta caracteristicile mediului inconjurator din zona. Le sunt puse la dispozitie o serie de jocuri interactive pentru o mai buna intelegere a proceselor naturale care au loc in imediata lor apropiere, publicatii si materiale cu ajutorul carora fiecare sa gaseasca un raspuns la intrebarile legate de Dunare. Expertii WWF si APM Olt vor interactiona cu membrii comunitatii locale si vor atrage atentia asupra beneficiilor pe care Dunarea le ofera, dar si asupra aspectelor negative cauzate de exploatarile intensive in cadrul diverselor ramuri ale economiei, precum agricultura si navigatia.
„Traditia proiectelor de conservare WWF ofera comunitatilor un rol extrem de important in desfasurarea proiectului, o mare parte din succesul pe termen lung al actiunilor WWF fiind garantate de implicarea oamenilor locului. Proiectul Green Borders isi doreste aducerea zonele umede aproape de oameni, fiind un instrument util educatiei ecologice, dar si exemplificarii impactului masurilor de conservare si refacere a acestora. Centrul de Informare inaugurat astazi la Slatina isi propune apropierea oamenilor de natura si constientizarea importantei Dunarii pentru fiecare membru al comunitatii”, a declarat Cristian Tetelea, Manager de programe – Bazinul Dunarii, in cadrul WWF.
„Din punctul meu de vedere, Clubul Cormoranului reprezinta un grup de oameni minunati care ne invata sa iubim si sa respectam natura. Pur si simplu ne indeamna sa privim atent in jurul nostru si astfel sa descoperim frumusetile naturii. Aceste sentimente exista in fiecare din noi, iar acesti oameni stiu cum sa le scoata la iveala. Iubind si respectand natura de mici copii, vom fi mereu si ne dam seama ca nu putem exista unii fara altii, oameni si natura- o punte de legatura pentru echilibrul planetei. Aici am invatat si sa protejam natura si multe informatii despre diferite specii de animale, pasari ocrotite de lege”, spune Nicusor Vardol, tanar membru al Clubul Cormoranului.
Centrul de Informare de la Slatina face parte din proiectul Life + „Conservarea Transfrontiera a cormoranului mic si ratei rosii in zone cheie din Romania si Bulgaria” sau, pe scurt, Frontiere Verzi (Green Borders).
WWF-Romania, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Olt, Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman si Societatea Ornitologica Romana, a demarat proiectul Frontiere Verzi in ianuarie 2009. Acesta asigura cadrul necesar pentru conservarea transfrontiera a 11 situri Natura 2000 din lungul Dunarii atat in Romania, cat si in Bulgaria, lucru ce va asigura refacerea zonelor de reproducere ale ratei rosii si ale cormoranului mic, ambele specii fiind protejate la nivel european.
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *