Dependenta de nicotina va putea fi vindecata printr-un vaccin

Dependenta de nicotina va putea fi vindecata printr-un vaccin

In cadrul unui studiu realizat pe soareci, oamenii de stiinta au creat un vaccin care a reusit sa trateze dependenta de nicotina indusa experimental animalelor. O singura doza de vaccin protejeaza soarecii impotriva dependentei de aceasta substanta, iar efectul dureaza toata viata.
Interventia face ca ficatul animalului sa produca in mod continuu anticorpi care absorb nicotina imediat ce aceasta ajunge in fluxul sangvin, impiedicand-o sa ajunga la creier si inima.

Conform profesorului Ronald Crystal de la Weill Cornell Medical College, SUA, nicotina ajunge din sange la creier in 6, maximum 10 secunde si declanseaza acea stare de calm si relaxare. Prin blocarea nicotinei, anticorpii previne aparitia acestei stari care poate da dependenta. Important este ca vaccinul permite corpului sa isi construiasca singur propria imunitate impotriva nicotinei.

Inventia poarta numele de vaccin genetic si functioneaza prin legarea unei secvente genetice a unui anticorp anti-nicotina de un virus inofensiv. Virusul ajunge la celulele hepatice, unde se insereaza secventa genetica a anticorpului, determinand celulele sa produca, pe langa moleculele obisnuite, si anticorpi.

„Putem folosi orice organ, insa am ales ficatul pentru ca este un bun secretor”, a declarat Crystal.

Vaccinul nu pare sa aiba efecte secundare negative, desi va trebui sa mai fie testat pe sobolani si primate inainte de a ajunge la oameni. Crystal a declarat ca daca rezultatele testelor vor continua sa fie la fel de bune, vaccinul va putea fi comercializat pentru uz uman in doar doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *