Declaratia asociatilor Alburnus Maior si a CIDRM cu privire la reluarea procedurii de autorizare – proiectul Rosia Montana

0
465

Rosia MontanaAlburnus Maior

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Declaratie de presa – Pentru distribuire imediata

Cluj-Napoca, 23 iunie 2010 – Luand la cunostinta declaratiile recente ale Ministrului Mediului si Padurilor, Domnul Laszlo Borbely privind reluarea de catre Minister a procedurii de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) doresc sa aduca la cunostinta publicului pozitia lor fata de aceste declaratii:

„Domnul Ministru Laszlo Borbely arata in esenta ca la baza deciziei de reluare a procedurii de autorizare pentru Proiectul Rosia Montana sta obtinerea unui nou certificat de urbanism, diferit fata de cel anulat de instanta in 2007 si fata de cel suspendat tot de instanta, a aratat Ministrul Mediului.

Aratam aceea ca procedura de EIM pentru proiectul Rosia Montana a fost suspendata pana la solutionarea irevocabila in instanta a litigiilor referitoare la certificatele de urbanism, autoritatile administrative avand datoria de a se abtine pana la solutionarea irevocabila de la alte evaluari sau declaratii. La momentul de fata se afla pe rolul instantelor judecatoresti doua actiuni care vizeaza anularea (Dosarul 4018/107/2006 al Tribunalului Alba) primului certificat de urbanism obtinut de catre RMGC (CU 68/2004), respectiv suspendarea (Dosarul 22580/3/2010 al Tribunalului Bucuresti) celui de-al patrulea certificat obtinut de catre RMGC (CU 87/2010). Mentionam de asemenea ca certificatul 68/2004 in baza caruia a fost demarata procedura de autorizare este suspendat prin sentinta irevocabila a Tribunalului Alba in Dosarul 2637/2005. Al doilea certificat de urbanism (CU 78/2006) a fost anulat in mod definitiv si irevocabil de Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Cluj in dosarul nr. 1245/117/2007. Mai mult, al treilea certificat de urbanism (CU 105/2007) a fost anulat prin sentinta definitiva a Tribunalului Cluj, pronuntata in dosarul nr.1174/117/2008. Decizia Ministerului de a permite continuarea procedurii de autorizare ca urmare a depunerii unui nou certificat de urbanism (al patrulea, spre deosebire de numaratoarea facuta de Domnul Ministru) este nelegala, pe cale de consecinta orice decizie in privinta emiterii acordului de mediu va fi afectata de nelegalitate.

Subliniem totodata aceea ca identitatea unui act administrativ cu unul precedent este data in primul rand de emiterea sa in aceleasi conditii ca cel vechi, si nu de identitatea literala. Ori noul certificat de urbanism (CU 87/2010) este emis in baza acelorasi planuri de urbanism in baza carora s-au emis celelalte trei certificate de urbanism ale RMGC, mai precis Planul de Urbanism General Rosia Montana si Planul de Urbanism Zonal Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation aprobate prin Hotararile de Consiliu Local Rosia Montana 45 si 46/2002. Aceste hotarari de consiliu local au fost declarate in mod irevocabil nelegale de catre Curtea de Apel Alba prin decizia 75/CA/2007 si noi planuri de urbanism nu au fost de atunci aprobate de catre autoritatile competente. Rolul certificatului de urbanism fiind, conform Legii 350/2001, de a asigura punerea in aplicare a documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism aprobate, valabilitatea si efectele juridice produse de acest act nu pot fi desprinse de cele ale documentatiei de urbanism in baza careia a fost emis.

Mai mult decat atat, suprafata la care face referire noul certificat de urbanism se suprapune peste cea descrisa in certificatele de urbanism vechi, aspect de asemenea ignorat de Minister atunci cand a evaluat faptul ca suntem in prezenta unui certificat modificat fata de cele anterioare.

Cele doua organizatii vor apela in continuare la toate mijloacele civice si legale pe care le au la dispozitie pentru a se asigura ca procedurile de autorizare ale proiectului Rosia Montana se fac cu respectarea deplina a legislatiei, urmand a solicita instantei competente anularea deciziei privind emiterea acordului de mediu si a acordului de mediu in sine pentru proiectul Rosia Montana”.

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Av. Marius Liviu Harosa la nr. 0744599762 sau la adresa [email protected]

1 http://www.gandul.info/news/ministerul-mediului-reia-procedura-de-autorizare-pentru-investitia-de-la-rosia-montana-6435500

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.