Declaratie publica a oamenilor de stiinta: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculosi sa se intensifice

  Declara?ie public? a oamenilor de ?tiin??: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculo?i s? se intensifice
  Declaratie publica a oamenilor de stiinta: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculosi sa se intensifice
  Declaratie publica a oamenilor de stiinta: Brian May cere ca eforturile pentru detectarea asteroizilor periculosi sa se intensifice

  Muzicianul britanic Brian May, membru al formatiei Queen, s-a alaturat unui grup de cercetatori care militeaza pentru intensificarea eforturilor de creare a unui sistem de detectare a asteroizilor periculosi pentru Terra.

  Chitaristul Brian May, care este si astrofizician, fostul astronaut Ed Lu, etologistul Richard Dawkins si cercetatorul Bill Nye au emis recent „100X Asteroid Declaration”, o declaratie publica prin care cer crearea unui sistem eficient de detectare a asteroizilor, pentru a rezolva „cele mai mari provocari ale umanitatii, pentru a proteja familiile si calitatea vietii pe Terra in viitor”, informeaza contactmusic.com.

  Acestia mai cer instituirea Zilei Asteroidului, a carei prima editie ar trebui sa aiba loc pe 30 iunie 2015, pentru a marca cel mai recent impact al Pamantului cu un asteroid periculos, langa Tunguska, in Siberia, in 1908.

  „Cu cat invatam mai multe despre asteroizi, cu atat ne este mai clar ca rasa umana traieste din timp imprumutat”, a spus May.
  „In prezent, am descoperit mai putin de un procent din obiectele spatiale comparabile cu cel care a lovit Tunguska si nimeni nu stie cand va lovi urmatorul. Este suficient sa loveasca doar unul”, a mai spus acesta.

  Brian May, chitaristul legendarei trupe de rock Queen, a obtinut titlul de doctor in astronomie in 2007, la peste 30 de ani dupa ce a inceput redactarea tezei sale de doctorat. Lucrarea de 48.000 de cuvinte a stat in hambarul casei sale din Surrey din 1974, de cand chitaristul – care mai are o diploma in fizica – si-a abandonat studiile pentru a se consacra grupului Queen. Teza sa de doctorat demonstreaza ca norii de praf din sistemul solar se deplaseaza in aceeasi directie ca si planetele.

  In octombrie 2006, May a lansat o carte scrisa in colaborare cu astronomii Patrick Moore si Chris Lintott, „Bang! The Complete History of the Universe” („Bang! Istoria completa a Universului”, editura Rao, 2007). Volumul este destinat popularizarii astronomiei, May utilizandu-se ca punct de reper pentru testarea si explicarea celor mai complicate teorii.

  May a declarat de multe ori ca pasiunea pentru astronomie l-a ajutat sa „ramana cu picioarele pe pamant”.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *