Dej: Apa nu mai trece, gunoaiele ramin!

Dej: Apa nu mai trece, gunoaiele ramin!

Clujul este traversat de Canalul Morii, Dejul de Valea Salca. Intre cele doua cursuri de apa exista foarte multe deosebiri, dar si multe asemanari. Mai ales la capitolul poluare.

Ma dusei, da ma dusei… sa fac o vale!

In anii 60, Valea Salca era o apa cu debit relativ constant, cu maluri verzi, spre care aveau deschidere gradinile caselor din zona. Pe unele portiuni existau bancuri de nisip bune de plaja, iar apa avea o adincime de cel mult un metru, permitind copiilor sa se scalde, fara pericol de inec.

Dupa inundatiile din 1970, cind apele Vaii Salca au fost impinse inapoi de Somesul umflat, provocind pagube insemnate in oras, autoritatile au decis sa indiguiasca si sa regularizeze cursul apei. Ca urmare, s-a ras un parculet, s-au inaltat podurile si pe citeva strazi trotuarele au urcat pina la nivelul ferestrelor, iar in aval, a fost scurtat drumul spre punctul de deversare, acesta mutindu-se de la Abator, in apropiere de Podul Somesului. Portiunea care a fost astupata s-a betonat si astfel a aparut aleea pietonala din Parcul Mare. Simultan, s-au taiat salciile de pe mal, iar Valea Salca a fost incorsetata in atita beton cit pentru o centura ocolitoare a municipiului. Orasul a fost drastic mutilat.

Lucrarile, care la acea vreme au fost privite ca o mare realizare, au afectat pinza freatica si, in mai putin de zece ani, Valea Salca a devenit un fir de apa in vesnica agonie. Gradinile s-au transformat in strazi si multe case, in loc sa fie legate de reteaua de canalizare, au „intepat” platosa de beton deversind apele menajere direct in vale.

Mizeria s-a accentuat in urmatorii ani, iar proasta crestere democratizata a impins-o pe culmi absolut nebanuite! Din fericire, cind si cind, cu ajutorul ploilor de primavara, gunoiul adunat se duce in Somes, rasare iarba, vin caprele la pascut… Apoi, totul revine la normal, pentru ca cetatenii urbei s-au obisnuit sa priveasca placid spre matasea broastei ce captuseste abisurile de beton si, mai mult de atit, sa arunce in acest canal creat de mina omului gunoaiele de toate felurile. Ca doar, e canal, ce altceva? Si unde altundeva sa arunci o saltea veche, un bidon de plastic, niste pet-uri sau gaini moarte?

Dar decit sa dau un zlot…

Periodic insa, cum le sta bine bunilor gospodari, se anunta cu surle si tam-tam-uri fie decolmatarea, fie igienizarea Vaii Salca. Cum s-a intimplat in decembrie 2007, cind SC Bella Consulting Construction SRL a cistigat licitatia pentru „reprofilare albie Valea Salca 2, 26 km, consolidari de mal cu saltele INCOMAT 1 km, zid sprijin 325 m, prag de fund 14 buc, subtraversari si lucrari de regularizare a cursurilor de apa si a viiturilor”. Valoarea contractului: 2.283.162 RON. Dar, cind au inceput lucrarile si cum s-au finalizat ele, e o poveste care se pierde in zona crepusculara…

Pe aceeasi linie crepusculara, in iulie anul acesta, s-a anuntat din nou inceperea lucrarilor pentru decolmatarea Vaii Salca, in intentia de a se preveni un posibil dezastru datorat unor eventuale ploi de mare intensitate. Singurele momente, de altfel, cind, de 40 de ani incoace, fara a se mai deversa vreodata, se prezinta totusi ca un factor de risc.

Lucrarile demarate in zona podului de pe strada Avram Iancu prevedeau pentru inceput decolmatarea a 800 de metri de albie si excavarea a 5000 metri cubi de aluviuni. Urmatoarele trei luni aveau in vedere extinderea lucrarilor, inclusiv spre Valea Codorului care alimenteaza Valea Salca.

Doua utilaje s-au agitat pret de citeva ceasuri, cam trei zile, pe fundul albiei si, in loc sa decolmateze, au reusit sa colmateze portiunea de sub pod. Asa ca, foarte repede, de o parte a podului valea s-a transformat in lac, iar de partea cealalta, in buricul tirgului, in dreptul Colegiului „Andrei Muresanu”, intr-un desert de pietris. Caldura sufocanta din august a transformat rapid lacul intr-o mocirla puturoasa, locuitorii din zona implorind ploaia precum paparudele, pentru a scapa de mirosul pestilential.

N-a fost sa fie, dar i-a ajutat seceta, balta in cauza evaporindu-se in citeva zile. Cum s-au evaporat si utilajele, marea decolmatare incheindu-se… in coada de peste!

Cit priveste Valea Salca, e tot cum a fost. Si, cu sprijinul nesilit al cetatenilor municipiului, va fi chiar mai murdara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *