Organizatia Mare Nostrum isi propune salvarea acestor mamifere si organizeaza o ampla campanie de constientizare
Substantele toxice, braconajul, dar si traficul maritim intens pun in pericol viata unora dintre cele mai inteligente mamifere acvatice care traiesc in Marea Neagra. Andreea Burnescu, coordonator de proiecte la asociatia neguvernamentala Mare Nostrum, vorbeste despre situatia critica in care se gaseste efectivul de delfini din Marea Neagra la ora actuala.
– Cate specii de delfini traiesc in Marea Neagra?
– In Marea Neagra traiesc trei specii de delfini: delfinul comun, afalinul si marsuinul. Cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adapteaza cel mai usor la conditiile de captivitate din delfinarii. In anii „40, efectivele populatiilor celor trei specii de delfini din Marea Neagra erau estimate la 1,5 – 2 milioane.
Pescuitul industrial, pe de o parte (cu 62.000 capturi anuale), si reducerea stocurilor de pesti cu care se hranesc, pe de alta parte, au dus la scaderea numarului lor, ajungand in 1965 la doar 300.000 exemplare. Desi pescuitul industrial a fost interzis, din cauza poluarii, numarul delfinilor a continuat sa scada. Intre anii 1983-1984, folosindu-se nave maritime si avioane, populatiile de delfini au fost estimate la 60.000 – 100.000 exemplare. In prezent, marimea efectivelor celor trei specii de delfini nu se cunoaste, deoarece metodele de evaluare folosite au fost considerate inadecvate.
Citeste articolul Delfinii din Marea Neagra sufera din cauza zgomotului integral in Adevarul