Descoperim „Afacerea Rosia Montana” alaturi de Mihai Gotiu

afacerea rosia montana
Descoperim „Afacerea Rosia Montana” alaturi de Mihai Gotiu

„Mihai Gotiu este cel mai bine documentat jurnalist in privinta Rosiei Montane si a exploatarii miniere pe care canadienii vor s-o inceapa acolo. Din cauza asta a fost amenintat de nenumarate ori, i-a fost vandalizata masina, a fost arestat la lansarea volumului „Afacerea Rosia Montana”, iar politia din Cluj i-a deschis un dosar de cercetare penala in 2013”, face un fel de introducere a prietenul sau, scriitorul roman Vasile Ernu.

Pe 22 august, invitatul Cenaclului Republica a fost Mihai Gotiu. La Biblioteca Nationala a fost liniste de aceasta data, fara prea multe comentarii, analize, pentru ca toti il ascultau cuminti pe Mihai despre Rosia Montana, despre care stie atat de multe. A prezentat noua sa carte intitulata „Afacerea Rosia Montana” la care a lucrat 11 ani.

Textele sale au reusit sa-i convinga pe multi sa nu mai aiba o atitudine pasiva si indiferenta si sa iasa in strada pentru a-si manifesta nemultumirea atat fata de distrugerea de la Rosia Montana, dar si fata de clasa politica corupta si de manipularea din presa romana.

„Istoria cartii a inceput in 2002, cand am intentionat sa scriu un roman fictional, din care am si publicat fragmente in diferite reviste si antologii literare din Romania, Italia, Ungaria si R. Moldova, sub titlul „Morminte in miscare”. Documentarile pentru roman m-au facut sa cunosc si sa inteleg mai bine lucrurile care se intampla in Rosia Montana si mi-am dat seama ca exista un risc major pentru o abordare artistica. Acela ca o astfel de abordare sa fie considerata a fi fictiune pura, chiar si daca as fi pus mentiunea „carte bazata pe intamplari reale”. Asfel, am zis ca voi scrie o carte non-fictiune, ca nimeni sa nu aiba niciun fel de dubiu atunci cand o sa citeasca macar un fragment din volum”, povesteste Mihai Gotiu.

In timp ce vorbeste, observam cum ochii capata un fel de sclipire contaminoasa care te face sa-l asculti atent, sa iti imaginezi in cele mai mici amanunte ceea ce a vazut el la Rosia Montana.

„In cazul Rosia Montana, realitatea e suficient de dura si revoltatoare pentru a nu mai fi nevoie de fantezia unui scriitor sa o puna in evidenta. Se face trafic cu morti si morminte, interesele din jurul afacerii ajung nu doar la nivelul Guvernului, presedintelui si Parlamentului Romaniei, ci pana la Washington, Londra, Bruxelles si staff-ul major al NATO, manipularile si coruptia au atins cote insuportabile, razboiul psihologic dus impotriva opozantilor proiectului minier a imbracat cele mai diverse forme. Fiecare din aceste aspecte in parte reprezinta un subiect de roman sau de film, la care se adauga povestea extraordinara a rezistentei oamnilor care traiesc acolo si incearca sa rezite acestei presiuni”, explica scriitorul-jurnalist care a reusit sa prezinte o investigatie complexa intr-un volum de 500 de pagini.

Desi cartea este destul de voluminoasa, aceasta, totusi, se lasa citita foarte usor pentru ca toate amanuntele, studiile de caz, detaliile tehnice, referintele, analizele si comentariile sunt scrise intr-o forma clara, fireasca si foarte atenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *