Despre legislatia de mediu si companiile care o incalca. Sanctiuni de aproape 40 mil. lei in 2012

Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita
Despre legislatia de mediu si companiile care o incalca. Sanctiuni de aproape 40 mil. lei in 2012
Despre legislatia de mediu si companiile care o incalca. Sanctiuni de aproape 40 mil. lei in 2012

In cele mai multe tari europene, activitatile cu potential de contaminare a mediului au nevoie de o autorizatie. Dupa cum se stie, aceste activitati includ producerea de energie, metalurgia, productia de hartie si hrana, substante chimice, precum si majoritatea activitatilor cu deseuri.

In Romania, anul trecut poate fi caracterizat ca fiind destul de intens pentru Garda Nationala de Mediu (GNM): numarul total de inspectii realizate a fost de 64.096, din care au fost 2.659 de sanctiuni, cu o valoare totala de 37,5 milioane de lei. Totodata, au fost emise 121 de dispozitii de sistare a activitatii si o singura dispozitie de incetare a activitatii. Potrivit Ghidului de Mediu pentru Europa, Orientul Mijlociu si Asia, lansat recent de Eversheds, in timp ce in Romania autoritatile sunt din ce in ce mai active, urmarindu-i pe operatori tot mai atent, in Estonia, spre comparatie, autoritatile actioneaza in general doar cand primesc informatii de la concurentii celor care incalca legislatia.

Referitor la cei care incalca mai des legea, Cristina Popescu, partener in cadrul Eversheds Lina & Guia, coordonatoare a departamentului Dreptul Mediului, spune ca nu poate fi facuta o delimitare clara privind nationalitatea companiilor, fiind implicati numerosi factori care pot influenta balanta intr-un anumit mod. Asadar, au fost numeroase situatii in care au fost amendate atat companii mici si mijloci, cat si companii mari, locale sau internationale. ”Doua exemple recente de la inceputul anului, in acest sens, sunt amenzile aplicate de Garda de Mediu rafinariei Petrotel Lukoil cu 15.000 lei si Petrom OMV cu 40.000 lei”, puncteaza Popescu.

De asemenea, conform Notelor de Activitate a Garzii Nationale de Mediu, numarul proceselor penale intentate de GNM a crescut in ultimii trei ani, ajungand la 51 in 2012 (fata de 42 in 2010 si 44 in 2011). Cat priveste numarul proceselor de natura contencioasa prin care se contesta cuantumul amenzilor acordate operatorilor economici, acesta este relativ scazut raportat la numarul inspectiilor si amenzilor acordate. ”Un motiv pentru acest lucru e reprezentat de faptul ca sanctiunile acordate rezulta din inspectiile inopinate cu ocazia carora se constata contraventii sau infractiuni flagrante, iar contestarea acestora poate intampina destule dificultati de probatiune pentru agentii economici implicati”, mai spune Cristina Popescu.

In ceea ce priveste anul acesta, tinand cont de evolutia ascendenta a proceselor penale din domeniul dreptului mediului, se poate estima ca numarul lor va creste. Cu toate acestea, nu este exclusa nici o evolutie in sens invers, cu atat mai mult cu cat in ultimii ani se observa o constientizare a agentilor economici in materia dreptului mediului, fapt demonstrat si de imprejurarea ca, in ciuda numarului aproximativ egal de inspectii efectuate in 2011 si 2012, anul trecut numarul amenzilor aplicate s-a micsorat considerabil fata de 2011. ”Acest lucru poate avea ca efect direct diminuarea numarului de dosare in materie contencioasa. Mai mult, se estimeaza ca vor urma numeroase procese referitoare la timbrul de mediu deoarece se intrevede faptul ca, asemenea taxei de prima inmatriculare, taxei de poluare si taxei pentru emisii poluate, timbrul de mediu ar putea da nastere unei noi serii de controverse privind incalcarea dispozitiilor prevederilor Tratatului de Instituire a Comunitatii Europene”, adauga Popescu.

Aceasta mai spune ca, incepand cu 1990, in Romania, in perioada de tranzitie, modul de abordare a problemelor de protectie a mediului s-a schimbat si cel mai important obiectiv al activitatilor prezente este de a asigura dezvoltarea durabila a societatii. Mai mult, in ultima perioada s-a intensificat colaborarea dintre Garda de mediu si Ministerul Mediului, pentru adoptarea Planului National de Gestionare a Deseurilor. De asemenea, este vizata intocmirea unei harti nationale privind riscurile de mediu, biodiversitate, habitate si arii protejate. Asadar, planurile locale de actiune pentru mediu au in vedere imbunatatirea conditiilor de mediu, promovarea constientizarii publicului, intarirea capacitatii autoritatilor locale si a ONG-urilor pentru promovarea programelor de mediu. Eversheds este o societate internationala de avocatura cu 45 de birouri in 28 de tari, in Romania fiind prezenta prin Eversheds Lina & Guia. Altfel, Ghidul de Mediu ofera o incursiune in cadrul legislativ, ajutandu-i pe antreprenori sa inteleaga jargonul juridic, adesea complex si intotdeauna tehnic, precum si sa aiba o privire de ansamblu asupra relevantei practice si juridice a problemelor de mediu din 27 de tari europene, doua tari din Asia si patru din Orientul Mijlociu,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *