Dezastru ecologic, cu aprobarea autoritatilor

  0
  387

  Balastiera deschisa pe raul Jiet, care strabate orasul Petrila, din Valea Jiului, pune in pericol intreg ecosistemul din zona, potrivit localnicilor care acuza autoritatile locale ca au permis exploatarea haotica.
  balastiera
  „E o crima ecologica, facuta cu avize, desi, atunci cand cei de la mediu au venit prima data, se jurau ca nu vor da avize de excavare. La prima ploaie se pot produce mari catastrofe, pentru ca albia raului a fost mult sapata. Pilonii podurilor de beton stau deja in aer pentru ca s-a excavat mult, iar albia raului a scazut mult si podurile pot fi luate de ape, la prima topire a zapezilor. Apele nu mai pot fi filtrate, pentru ca a crescut mult turbiditatea din cauza excavarilor, iar pestii sunt si ei in pericol”, spune localnicul Dimitrie Jura.

  Localnicii din Jiet mai spun ca aproape de albia raului exista castrul roman de la Popi, unde au fost descoperite 300 de monede de pe vremea romanilor.

  Paseaza vina de la unii la altii

  Pietrele si balastul din albia raului Jiet au fost folosite, dupa 1990, la constructia drumurilor si a podurilor din zona, dar si pentru ridicarea cabanelor din statiunele Parang si Straja.

  „Cand noi am regularizat albiile, am luat piatra din alte zone, iar acum paraul nostru va ajunge autostrada. Intra cu excavatoarele pe pamantul oamenilor, pentru ca pana in albia apei este proprietate privata. Drumul spre Mija a fost distrus din cauza masinilor de mare tonaj, desi indicatorul, la intrarea pe chei, este de maximum 12 tone, iar acolo trec masini de mare tonaj”, spun revoltati satenii.

  De cealalta parte, autoritatile locale se multumesc sa paseze vina celor care au dat avizele. „Cei care exploateaza au toate avizele de la Apele Romane. Noi am reparat podetele, iar oamenii nu pot spune ca nu am facut nimic”, sustine primarul din Petrila, Ilie Paducel.

  Satenii din catunul Jiet au protestat si anul trecut, in momentul in care a inceput excavarea in albia raului Jiu, iar atunci autoritatile judetene au promis ca vor interveni, insa nimeni nu a facut absolut nimic pentru a stopa dezastrul ecologic.

  Sursa: Evenimentul Zilei

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.